Hladni radijatori Kragujevčana izazvali pljuštanje saopštenja u tom gradu 1Foto: Grad Kragujevac

Gradsko veće, početkom vikenda dalo je saglasnost na incijativu Energetike, da se odloži početak grejne sezone u Kragujevcu, najkasnije do 1. novembra tekuće godine. Po njihovom obrazloženju ova odluka je doneta u skladu sa prognoziranim dnevnim temperaturama koje su znatno iznad višegodišnjeg proseka za ovo doba godine, ali i preporukom Vlade Srbije za racionalnu upotrebu i štednju energenata.

Na ovu odluku reagovale su kragujevačke opozicione stranke Pokret Zajedno za Kragujevac i Narodna stranka.

Pokret Zajedno za Kragujevac pita gradonačelnika Kragujevca zbog čega je odložen početak grejne sezone.

„Sami smo svedoci hvalospeva da smo postali ekološki grad, i da su kotlovi na ugalj zamenjeni novim na gas. Svi smo svesni situacije u kojoj se zemlja nalazi i pitamo šta ćemo ako gasa ne bude“, pitaju se iz ZZK i dodaju:

-„Zato i jeste opravdan strah kod građana oko funkcionisanja grejanja. Odložili ste početak grejne sezone bez i jednog valjanog objašnjenja osim vremenskih prilika“.

U svom obraćanju javnosti i medijima iz Pokreta ZZK, podvlače da je za odlaganje grejna sezone isključivo kriv grad Kragujevac i lokalna vlast i podsećaju na Zakon o zaštiti potrošača koji predviđa mogućnost pravičnog umanjenja cenu grejanja u slučaju da dođe do pružanja usluge koja ne odgovara propisanom kriterijumu i kvalitetima.

Zato Pokret Zajedno za Kragujevac poziva lokalnu samoupravu i Energetiku da se umanje računi za grejanje građanima ali ne jedan mesec, oktobar kako je lokalna samouprava najavila, već za celu godinu kako građani ne bi bili oštećeni.

Javio se i Gradski odbor Narodne stranke iz Kragujevca po kojima je „inicijativa o pomeranju početka grejne sezone je još jedna u nizu ’ideja stoleća’, pristigla ovih dana od vlasti iz Beograda i to samo nekoliko dana od ’slavodobitne’ izjave velikog vođe da su rezerve gasa na istorijskom maksimumu i višemesečnog zaklinjanja da će energenata biti dovoljno za celu zimu.

– Za svakog slobodno mislećeg čoveka, pomeranje početka grejne sezone do 1. novembra je, u najmanju ruku, tragikomično, ali ne i za kragujevačke gradske čelnike, koji, inače poltronskog načina razmišljanja i bez ikakve samoinicijative, mogu samo da aminuju i podrže ono što im se naloži, smatraju u GrO NS Kragujevac.

Po rečima gradskih vlasti razlog za ovakvu Odluku, a to je toplo vreme u ovom periodu, iako noću, koju naši sugrađani dočekuju hladnih stanova i radijatora, temperature padaju do pet stepeni iznad nule, što je ipak daleko niže od temperatura takozvanog miholjskog leta, ističu oni.

Oni su pozvali Energetiku i gradsku vlast da izađu građanima u susret i omoguće grejanje u manjem obimu, bar da bi se radijatori koliko-toliko ugrejali, i tako olakšaju najugroženijim građanima da prebrode period do 1. novembra.

Takođe i GrO NS se poziva na Zakon o zaštiti potrošača i podseća građane koji grejanje plaćaju u toku cele godine da imaju svako pravo da traže umanjenje računa za period za koji grejanje neće imati.

Više vesti iz ovog grada čitate na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari