Hrvatski ministar odbio da se sastane sa Dačićem

Ostavite komentar


  1. Naravno da je Ivo Stier odbio susret sa recidivom krvave srpske politike na Balkanu ““90-tih god.pošlog .veka ! Taj isti Dačić nije zucnuo kada je u srpskoj Skupštini odrađena rehabilitacija osvedočenog ratnog zločinca d.mihajlovića i njegovog "pokreta",čijih se dela sećaju mnogi,stariji, i u Srbiji ! A taj četnik,koga Dačić ne pominje, je osuđen na smrtnu kaznu streljanjem, dok je g.Kardinal Stepinac osuđen na zatvorsku,vremensku kaznu .I,sad, u Srbiji će neki četnici sa pravom da traže neka svoja finansijska,moralna,građanska prava kao i bivši partizani,dok će srpski ministar ino-poslova uzeti sebi za pravo da se medijski petlja u odluke države Vatikan ?! Taj Dačić je i začetnik ideje o rehabilitaciji Hitlerovog kolaboranta u Srbiji, Nedića.Hrvatska diplomatija nebi trebala da ima bilo kakav kontakt sa takvim likovima,licemerima!

  2. Nikakve hrvatske lazi i prekrajanje istorije ne mogu izbrisati cinjenicu da je u NDH koju je masovno podrzao hrvatski narod, pocinjen strasan genocid nad Srbima i Jevrejima. Stepinac je podrzao dolazak Pavelica i stvaranje nezavisne hrvatske drzave sto ja mogu da razumem, jer je to vekovni san svih Hrvata. Treba reci istinu da se Stepinac vise puta usprotivio Pavelicu zbog strasnih zlocina, svestan da su to losi temelji za buducnost hrvatske drzave. Zbog toga je nekoliko puta opominjan, a bio je zatocen u kazamatu gde je imao vremena da razmisli o podrsci ustaskom rezimu. 1943 ustase su streljali i rodjenog brata A. Stepinca i time mu poslali jasnu poruku. Opasnost beatifikacije Stepinca lezi u tome sto ustase zele cvrsto da vezu njegovo ime uz svoj pokret, cime bi i sami bili posveceni i oslobodjeni odgovornosti.

  3. Na kojim je to izborima hrvatski narod masovno glasao za "NDH" i Pavelićevu stranku, Kole?

  4. Hrvatska i Srbija imaju svoje fašiste koje podržavaju, čuvaju i rehabilituju. Nadmeću se u "veličini" svojih "junaka" i uzajamno se štite.U Hrvatskoj i Srbiji antifašizam nije nikad zaživio, fašisti su vlast! I što je najgore, sredstva informisnja ih podržavaju i nikad se ne distanciraju od otvorenih fašisoidnih ideja. I u zadnjem ratu na Balkanu te snage su vodile ratove, pa su se osvetili za sve žrtve koje su pretrpjeli od 41-45. Fašizam na Balkanu vječno traje zamaskiran ili otvoren, a podržavaju ga na svim stranama iz tradicije, iz interesa, ili iz gluposti! Žalosno je što su prosvijećeni pristali da žmure, da ćute, da cenzuriraju i da drugim drže pridiku da je sve OK, a svi će jednako potonuti u živi pijesak fašizma. Zasluženo.

  5. I nemoj vise da se sastaje ministar ino-poslova Hrvatske Davor Ivo Stir sa Ivekom Dacicem jer je to samo gubljenje vremena sa Milosevicevim djavolim segrtom i
    demagogom. Upravo sa ovakvima iz propalog SPS i slicnih im radikala /ciji rad bi u normalnim drzavama zakonski zabrnili/ Srbija nema nijednog prijatelja u uzem i sirem okruzenju.

  6. Istina je da jedan Dacic nije optimalna licnost da govori o Stepincu ali to je u raspravi o kardinalu irelevantno. On jeste, iz uverenja ili iz "taktickih razloga", podrzao Pavelica i bio konstitutivni element ustaskog rezima. Njegov pandan u Srbiji je Nedic i njihova rehailitacija postavlja sustinski ista pitanja. Spasao je (najvise pokrstavanjem) otprilike onoliko Srba koliko i Nedic omogucivsi im da prebegnu u Srbiju. Vatikan ima svoje vrlo ozbiljne razloge da "posveti" Stepinca jer je kardinal odbio Titovu ponudu/ucenu da stvori "hrvatsku katolicku crkvu" i stavi joj se na celo. Odbrana jedinstva katolicke crkve je podvig koji Vatikan visoko nagradjuje – to pravo mu niko ne moze ni uskratiti ni zameriti. Smatram da je bolje da se Hrvati u pitanju rehabilitacije drze diskretnije (jer je sudelovanje u NDH neodbranjivo) i ostave Vatikanu da to sam uradi. A o Mihailovicu, koji naravno nije nikakav fasista, "saradnik okupatora" i sl, toliko da je 1944 pismom zamolio Stepinca da omoguci clanu Vrhovne komande mladjanom Hrvatu V. Predavecu da se prebaci na Zapad. Predavec je zahvaljujuci Srtepincevom angazovanju spasao glavu ali su Mihajlovicevi oficiri koji su Predaveca pratili do Zagreba pri povratku u Srbiju zarobljeni i ubijeni u Jasenovcu. Tek da razumemo da nije sve crno-belo…

  7. To sto su komunisti izjednacavali cetnike i ustase zbog bratstva i jedinstva ne znaci da je to stvarno tako i bilo. Naravno da Draza nije bio fasista. Pandan ustasama i njihovim saradnicima u Srbiji moze biti jedino Nedic. Ali mislim da ni to nikako nije za poredjenje. Hrvati su mozda u pravu sto se ljute na Dacica sto bas on da im pridikuje ali njihova potreba da relativizuju zlocine NDH je zaista neverovatna. Zamislite da je neko iz Srbije nasilno preveo u pravoslavlje 200000. Hrvata. Njima je vec cirilica nepodnosljiva. Ali ubiti 100000. Srba medju kojima 15000. dece nije greh i moze da se opravda. Zato ako zaista zele dobre odnose u regionu treba da prestanu da guraju prst u oko Srbiji i ne cine stvari na koje prosto mora da se reaguje. Da nije reagovao Dacic neko bi drugi morao. Nadam se da ce ipak shvatiti sta su ti ljudi od 41. do 45. uradili srpskom narodu i da ne bi trebalo da bude njuhovog velicanja jer ce svako velicanje neminovno izazvati reakciju. Jednostavno mora se reagovati.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.