Imamović: Jaka BiH važna za opstanak svih Bošnjaka 1Foto: SDA Sandžak

Narodni poslanici SDA Sandžaka počeli su da razgovaraju sa svim bošnjačkim partijama i poslanicima u državama regiona, o svojoj inicijativi da se formira Mreža bošnjačkih narodnih poslanika na Balkanu. U toku su konsuktacije o izradi platforme i tehničke organizacije.

Informaciju je potvrdio, na konferenciji za novinare, narodni poslanik Enis Imamović i pojasnio da se formiranje te mreže odnosi na države nastale raspadom bivše Jugoslavije.

– Mreža je zamišljena kao nadstranačka koordinacija nosilaca bošnjačkih mandata u parlamentima država u regionu. U fokusu će biti produbljivanje i jačanje veza sa matičnom državom BiH – rekao je Imamović i dodai da je cilj da se institucionalizuju komunikacije sa svim nivoima vlasti u toj državi, sa svim nosiocima izbornih funkcija „kako bi istakli značaj i stavili do znanja koliko je BiH važna za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima“.

Jedna od uloga mreže, pojasnio je Imamović, „bila bi homogenizacija unutarbošnjačkih odnosa, kao važan korak u političkom sazrevanju“, ali i da je obaveza svih parlamentaraca da imaju tačke oko kojih ne sme da bude sporenja i na kojima će biti svi na istoj strani.

– Želimo da, na ovaj način, izvršimo pozitivan politički pritisak na institucije BiH da, u bilateralnim odnosima sa našim državama u kojima Bošnjaci žive, zauzmu ulogu matične države i kao takva bude garant zaštite vitalbih interesa Bošnjaka ma gde oni živeli. Ovo je zahtev i međunarodnoj zajednici, prvenstveno Evropskoj uniji, da i ona prepozna BiH kao zainteresovanu stranu kada je u pitanju zaštita vitalnih interesa bošnjačkog naroda – istakao je Imamović i dodao da su odlučili da zauzmu „proaktivnu ulogu kao odgovor na političke prilike na Balkanu“.

Za formiranje mreže bošnjačkih poslanika, razlog su i mnogobrojni problemi u ostvarivanju specijalnih i posebnih veza sa matičnom državom.

– Bošnjacima, izvan BiH, je onemogućeno da institucionalno sarađuju sa svojom matičnom državom. Jedini smo narod, koji iza sebe nema državu, a koja bi bila u poziciji, da se na bilatetalnom nivou bavi zaštitom svog naroda –zaključio je Imamović.

Tvrdi da je cilj njihove inicijative „da pruži odgovor i pravedan model za uspostavljanje trajnog i stabilnog mira na Balkanu“ i da postoji interesovanje „da se izgradi stabilan mehanizam ovakve koordinacije“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari