Institut za evropske poslove: Oko 35 odsto građana Srbije smatra da je napad Rusije na Ukrajinu opravdan 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Oko 42 odsto građana Srbije smatra da napad Rusije na Ukrajinu nije opravdan, dok 35 odsto misli suprotno, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja Instituta za evropske poslove.

Navodi se da više od petine ispitanika nije znalo da odgovori na pitanje o ratu u Ukrajini.

Više od tri četvrtine učesnika istraživanja smatra da je Rusija prijatelj Beograda i da Srbija ne bi trebalo da uvede sankcije protiv Moskve.

Stav tri odsto ispitanika je da Rusija nije prijatelj Srbije, dok 13 odsto podržava uvođenje sankcija.

U poređenju sa prethodnim istraživanjima, uočava se pad broja ispitanika koji smatraju da je Rusija prijatelj Srbije.

Više od 60 odsto građana je uvereno da će odnosi Beograda i Moskve biti bolji, dok 18 odsto misli suprotno. U poređenju sa prethodnim istraživanjima, uočava se pad broja ispitanika koji veruju da će odnosi između Srbije i Rusije biti bolji, kao i rast onih čiji je stav da se neće popraviti.

U Rusiji nije bilo 86 odsto učesnika istraživanja, čiji su rezultati pokazali da 15 odsto građana planira da napusti Srbiju i da se većinom radi o osobama mlađim od 30 godina. U članice Evropske unije bi otišlo 11 odsto, a Rusija je na drugom mestu sa jedan odsto.

Gotovo trećina ispitanika smatra da je EU najveći donator Srbije, svaki četvrti da je to Kina, dok 12 odsto misli da je to Rusija.

Institut za evropske poslove je naveo da je istraživanje sprovedeno od 4. do 14. marta, uz učešće 1.228 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari