"Intervju na mreži" sa Boškom Obradovićem: O POKS-ovoj saradnji sa SNS, Vučiću, Đilasu i sa kim će sarađivati ako pređe cenzus 1Foto: Danas

Na pitanje hoće li podneti ostavku na mesto predsednika Dveri ako ne pređu cenzus, Boško Obradović, gost Danasove emisije „Intervju na mreži“ kratko je odgovorio da hoće.

„Izuzetno me iznenađuje što se veliki broj medija, da ne kažem pravi lud, ali pogrešno prenosi ono što se dešava na izborima 3. aprila“, odgovara nosilac liste i predsednički kandidat „Patriotskog bloka za Kraljevinu Srbiju“, na pitanje da li su Dveri koaliciju sklopile sa frakcijom Pokreta obnove Kraljevine Srbije i dodaje da se istina nalazi u Registru političkih stranaka, gde je kao zastupnik naveden Žika Gojković, sa kojim je potpisao koalicioni sporazum.

Kao dokaz da je Gojkovićev POKS onaj pravi, nudi i ime liste čiji je nosilac, u kojoj se nalazi ime POKS-a, dok se u imenu koalicije “NADA“ spominje ime stranke “Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti)“, za koju Obradović kaže da je kupljena stranka od Maje Gojković. Drugi deo POKS-a, oko Vojislava Mihajlovića, koji je u koaliciji „NADA“, optužuje za lažno predstavljanje.

Upitan zašto je ušao u koaliciju sa strankom koja ima ovakav problem, kaže da postoji samo jedan POKS, a da njih i Dveri spajaju iste vrednosti i stavovi, ali i da je njihovo spajanje rezultat apela nezavisnih intelektualaca na čelu sa Milošem Kovićem, koji su tražili spajanje patriotskih organizacija.

One koji Dveri nisu pecipirali kao monarhističku stranku, a Obradovića kao monarhistu, naziva neobaveštenima, jer je odmalena vaspitan u duhu tih ideja, a Dveri se od osnivanja zalažu za obnovu kraljevine – jer bi to značilo poputni prekid sa komunističkim nasleđem.

Na optužbe onih koji su blok sa Dverima napustili, jer je, kako tvrde, POKS Vučićev projekat, odgovara da bi Žika Gojković, da je Vučićev saradnik, bio često na režimskim televizijama, a da ga tamo ne vidi. Na opasku da je na tim televizijama ranije često viđan Miloš Parandilović, Gojkovićev najbliži saradnik, kaže da je to plod pregovora sa vlašću i Sporazuma o izbornim uslovima, iako se Parandilović tamo pojavljivao pre potpisivanja ovog sporazuma.

“Ta gostovanja se i dalje daju na kašičicu“, navodi Obradović i dodaje da je režim ima interes da razbija POKS i njihov blok jer im ne odgovara to ujedinjenje.

“Vučić i Đilas se ni oko čega drugog ne slažu osim toga da su Dveri ispod cenzusa“, navodi Obradović, uz tvrdnju da ni jednima ni drugima ne odgovaraju jer predstavljaju treći put.

Na podsećanja novinara na saopštenje POKS-a iz 8. maja 2020. godine kojim osuđuju fizički napad Obradovića na Gojkovića na stepeništu Skupštine kaže da nikada nije napadao Gojkovića, već da je on ulazio u Skupštinu onda kada su Dveri imale “verbalni sukob sa Rističevićem i Lončarom“ i da je tu možda došlo do nekog sukoba, ali da ničeg ličnog između njega i Gojkovića nije bilo.

Obradović je burno reagovao na pitanje oko toga da li će građani kao na neprincipijalnost gledati koaliciju sa POKS- om, zbog njihovog izlaska na izbore 2020, koje su Dveri bojkotovale i odgovorio da je “zanimljivo da je Gojković ostao ispod cenzusa“.

Ocenio je da se Đilas i Vučić međusobnim kritikama održavaju na političkim pozicijama, sa ili bez dogovora, ali da moraju da shvate da postoji treći put onih koji nikada nisu bili na vlasti, a na primedbu da je Gojković bio narodni poslanik SNS-a, da je POKS u više lokalnih vlasti sa SNS, kao i da je Mirko Čikiriz, deo Gojkovićevog POKS-a i dalje pomoćnik gradonačelnika Kragujevca, kaže da mu je bitno da POKS nikada nije bio deo pokrajinske i republičke vlasti sa SNS, te da je to ono preko čega Dveri ne bi mogle da pređu.

Među komentarima je bilo je pitanja i oko sastanka u vili “Mir“ sa vrhom Srbije i Republike Srpske, kao i delom opozicije iz Srbije, kom je Obradović prisustvovao, a zbog kog je dobio brojne kritike dela opozicione javnosti. Obradović kaže da bi to bilo slično “kao kada biste pitali Dragana Đilasa zašto je bio na otvaranju Pupinovog mosta u vreme diktature Aleksandra Vučića, zajedno sa njim, a on je bio iz jednog racionalnog razloga jer je bio inicijator pravljenja tog mosta i pozvan od strane Vlade Srbije, a niko ga danas ne pita što je bio na tom otvaranju, a mene pitaju što sam bio na sastanku sa predstavnicima i vlasti i opozicije Republike Srpske. Hoćete li mi reći da je u redu to?“, kaže Obradović.

Građane je zanimalo i šta Dveri nude u programu ratnim vojnim veteranima, a Obradović je naveo da se svaka vlast o njih ogrešila i da moraju dobiti poseban zakon sa posebnim pravima i privilegijama.

Ako pređu cenzus, spremni su na koaliciju sa drugim opozicionim strankama na nivou grada i republike, a što se tiče drugog kruga izbora kaže da je rano da se o tome priča, da se nada da će on biti u drugom krugu, a svima će, ukoliko do toga dođe, svima ispostaviti potpuno identičan spisak uslova kako bi podršku pružili. O samim uslovima nije želeo da još govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari