Irena Živković, SSP Bor: Borani mogu pristojno da žive jedino ako rade u Zijinu? 1Foto: I. Ž.

Iz Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru ističu da su ogromne socijalne razlike u gradu i da vlast interesuje samo zaposlenje u Zijinu, kao i da ako se ovako nastavi Bor će ostati bez lekara specijalista.

Prema rečima Irene Živković, predsednice Gradskog Odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru, slušajući gradonačelnika, stiče se utisak da ni jedna profesija koja ne garantuje zaoposlenje u Zijinu ne treba da zanima Borane.

“Ali naša deca studiraju i medicinu i umetnost i defektologiju. Borani mogu pristojno da žive jedino ako rade u Zijinu? Radnici Zijina moraju da imaju velike plate, ali ostali ne smeju toliko da se razlikuju od njih. Radnici gradske uprave rade za minimalce, u javnim preduzećima su plate izuzetno niske, naši vaspitači i nastavnici rade za oko 60 hiljada, degradirane su profesije logopeda, defektologa, lekari opšte prakse kao osnovnu platu imaju oko 90 000, specijalisti nešto više, ali koliko je to dovoljno i pristojno najbolje pokazuje koliko je specijalista već otišlo iz Bora”, istakla je ona.

Ona je pohvalila što je grad počeo konačno da ulaže u medicinsku opremu, ali na novom skeneru nema ko da radi, i da se ne sme da se tako nastavi.

“Pored obrazovanja Vi ste urušili još jednu vrlo bitnu stvar – zdravstvo. Ukoliko nemaju da plate privatnu praksu, Borani izgleda neće imati pravo na lek. Prebrojavamo u strahu specijaliste koji odlaze iz Bora. Ako dete u Boru polomi ruku, moraće da trpi bolove više sati u bolničkom hodniku, jer je ortoped već satima u operacionoj sali, a drugog nema. Ako dete počne da kašlje i dobija gušenje noću, moraće da čeka i 20 dana jer ceo region ima samo jednog dečijeg pulmologa”, objašnjava Irena Živković.

Predsednica SSP-a u Boru poručila je gradonačelniku da se ne hvali radnim mestima u Zijinu i da obrati pažnju i na druge stvari.

“Stimulišite, povećajte plate, nagradite, ima načina koji su u nadležnosti lokala, smanjite socijalne razlike u gradu. A što se tiče lekara, ponudite im sve. Te stanove koje planirate da gradite, dajte njima. I napravite višegodišnji plan. Platite specijalizacije onih profila koji su nam neophodni uz uslov da četiri godine rade u Boru. Tako će se, čak i ako žele da odu, lekari smenjivati i mi nećemo biti bez njih”, poručila je ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari