Isplivali novi detalji u vezi sa slučajem „Tržnica”: Narodna stranka Kragujevac tvrdi da su radovi poskupeli 1Foto: GrO NS Kragujevac

Prema saznanjima Gradskog odbora Narodne stranke Kragujevac, vrednost radova na Gradskoj tržnici koji traju već dve i po godine je u međuvremenu uvećana za dodatnih 103 miliona dinara (879.000 evra). Sada oni dostižu vrednost od skoro 455 miliona dinara, (3,87 miliona evra), tvrde kragujevački „narodnjaci”.

Oni podsećaju gradonačelnika nikolu Dašića da su u maju 2020. godine, u društvu premijerke Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić i, tada savetnika, a sada gradonačelnika, svečano otpočeli radovi na rekonstrukciji zgrade Tržnice.

– Skandalozno je što ti radovi traju više od 900 dana, a nisu odmakli dalje od početka, a treba pomenuti da je davne 1929. godine bilo potrebno, ni manje ni više, 100 dana za izgradnju ovog objekta, kažu iz GrO NS Kragujevac.

Po njihovim rečima, odrednica „skandalozan” možemo pridodati svemu čega se kragujevačka gradska vlast prihvati, pa su, inače, oguglali građani grada Kragujevca, njihovu „nesposobnost prihvatili kao prirodnu nepogodu, koju će vetar oduvati i koja će nekako sama po sebi proći”.

U skladu sa tim se aktuelna gradska vlast i ponaša, neodgovorno, bahato, uljuljkano, i bez ikakvog osećaja za odgovornost.

– Samo skandalom se može nazvati činjenica da je investitor radova, JKP Šumadija, za stanje, u kojem se trenutno nalazi objekat Tržnice, platio 1.9 miliona evra izvođaču radova, prema ispostavljenim privremenim situacijama, preduzeću Eurodomus DOO, koje ima samo dvogodišnje iskustvo u oblasti građevine, a kojem je pre toga osnovna delatnost bila, prodaja nameštaja, tvrde oni i svom saopštenju pridodaju izvod iz APR-a iz 2018. godine u kome je navedeno da je ova firma iz Lazarevca preregistroavana sa „nespecijalizovane trgovine na veliko” u „ostale nepmenute specifične građevinske radove”.

U obraćanju javnosti i medijima oni postavljaju pitanje gradonačelniku Dašiću kako će se
rekonstrukcija Gradske tržnice privesti kraju i iz kojih sredstava će se finansirati ostatak obaveze prema izvođaču radova, ako je do sada izvođaču plaćeno 1,9 miliona evra, a ukupna vrednost je 3,87 miliona evra.

– Gde će se naći još 870.000 evra za završetak projekta, ako znamo da je JKP Šumadija, kao investitor potpisala 23. marta ove godine sa Adiko bankom Ugovor o namenskom garantnom depozitu na iznos od 1,1 milion evra, što znači da je banka investitoru ostavila taj iznos na korišćenje, ni dinar više., ističu oni.

Ovakav tragičan odnos prema javnim finansijama i kulturnom dobru kao što je Tržnica
verovatno nije zabeležen u istoriji ove zemlje, smatraju u NS Kragujevac.

Takođe, gradonačelniku Kragujevac postavljaju i pitanja da li je nešto preuzeo po njihovom zahtevu da se skine hipoteka sa zgrade Gradske tržnice i ponudi banci novo sredstvo obezbeđenja, da li je izvođaču radova naplaćena šteta koju je prouzrokovao nestručnim izvođenjem radova na izgradnji podzemne garaže kada je oštećen objekt Gradske tržnice i da li je gradska vlast imala projekat obezbeđenja susednih objekata pre nego što ste ušli u izgradnju podzemne garaže tik uz zgradu Gradske tržnice.

Više vesti iz ovog grada čiatjte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari