Narodna stranka Kragujevac zahteva od gradonačelnka da se skine hipoteka sa Gradske tržnice 1Foto: Z.S.M.

Predstavnici GrO Narodne stranke u Kragujevcu danas su predali zahtev gradonačelniku Nikoli Dašiću u kojem traže od grada, kao osnivača JKP Šumadija Kragujevac d.o.o i koji u ovom preduzeću ima 100 posto vlasničkog udela, da u što kraćem razumnom roku pokrene postupak promene obezbeđenja, po investicionom kreditu kod Adiko banke i da na taj način sačuva zgradu Gradske tržnice.

Oni podsećaju loklanu vlast i građane da je JKP Šumadija Kragujevac d.o.o. zaključila Ugovor o dugoročnom kreditu 19. jula 2019. godine na iznos od pet miliona evra, na period od 10 godina, a obezbeđenje po tom kreditu je upravo zgrada Gradske tržnice.

„Smatramo da neuspešna rekonstrukcija Gradske tržnice ne treba da služi za političko nadmudrivanje, već nas poziva na odgovornost da spasimo grad od nekompetentnog i nedomaćinskog odnosa, kako predhodne tako i ove gradske vlasti, i da konkretnim predlozima i rešenjima budemo čuvari duha i tradicije Kragujevca“, stoji u saopštenju GrO NS Kragujevac.

Kako dodaju, s obzirom na to da Kragujevčani imaju inertnu i nezainteresovanu gradsku vlast, koja je jedino ažurna kada treba organizovati prevoz članova na političke skupove širom zemlje, oni daju gradonačelniku rok od 30 dana da odgovori šta je po ovom predlogu urađeno.

Narodna stranka Kragujevac zahteva od gradonačelnka da se skine hipoteka sa Gradske tržnice 2
Foto: GrO NS Kragujevac

– U suprotnom, Narodna stranka će biti prinuđena da promeni način svog budućeg delovanja i nastupanja, jer je stanje u kojem se grad nalazi alarmantno, činjenjem i nečinjenjem aktuelne gradske vlasti, te se mora nešto hitno preduzeti, tvrde u Gradskom odboru Narodne stranke.

Da podsetimo zdanje kragujevačke Gradske tržnice, je kulturno dobro od nacionalnog značaja sagrađeno 1929. godine, kao jedna od prvih pokrivenih pijaca u ovom delu Evrope. Njen autor je slavni arhitekta Georgij Pavlovič Kovaljevski.

Zgrada Tržnice zauzima centralno mesto na Miloševom vencu – kulturno-istorijskoj i urbanističkoj celini u Kragujevcu.

Gradska tržnica nije u funkciji već tri godine od kada je počela rekonstrukcija pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.

U međuvremenu, pre dve godine delimično se urušila i doživela je veliko oštećenje jer su bageri prilikom izgradnje podzemne javne garaže potkopali temelje ovog velelepnog objekta iz doba Kraljevine Jugoslavije.

Prvi rok završetka radova na Tržnici bio je najavljen za kraj 2020. godine i najpre je rečeno da će njena rekostrukcija koštati poreske obveznike Kragujevca 293 miliona dinara.

U međuvremenu je ta cena narasla na 334 miliona dinara a kraj radova se ni ne nazire.

Zahtev gradonačelniku u ime Gradskog odbora Narodne stranke predao je njegov predsednik dr Predrag Delić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari