Srpski premijer Ivica Dačić poručio je da je briselski sporazum s Prištinom šansa koja se ne sme propustiti, dok je austrijski vicekancelar Mihael Špindeleger istakao da će se Austrija zalagati da Srbija dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU i da u tom procesu ne treba da bude novih uslova.


Dačić je juče završio dvodnevnu „uskršnju“ posetu Austriji, a na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Špindelegerom u Beču rekao je da će Vlada Srbije razgovarati sa Srbima sa severa Kosova.

„Mi nismo išli na priznanje Kosova kao nezavisne države. Ovi su razgovori i dijalog (s Prištinom) bili statusno neutralni… Nema nikakvog razloga za strah da će kosovski Srbi time izgubiti svoje institucije, radna mesta, neće moći niko da ih vojno napadne, u policiji i pravosuđu će raditi Srbi. Zajednica opština će imati neke svoje nadležnosti u oblasti ekonomije, zdravstva, prosvete, prostornog planiranja. Mislim da je mnogo bolje da se zajedno primenjuje ovaj plan nego da Srbi budu protiv toga“, objasnio je Dačić.

Premijer je ukazao da je Sporazumom stvorena prilika za novo međunarodno pozicioniranje Srbije i za promenu njenog imidža u svetu. „U poslednjih 20 godina imali smo tri puta šansu da Srbija, uz podršku međunarodne zajednice, krene s mrtve tačke. Prva je bilo posle Dejtonskog sporazuma, a druga posle 5. oktobra 2000. i pada Miloševića. Obe su prilike bile propuštene. Ovu šansu sada ne smemo da propustimo“, naglasio je Ivica Dačić.

Mihael Špindeleger, koji je i ministar inostranih poslova Austrije, najavio je da će se ta zemlja „veoma snažno zalagati da Srbija, na sledećem zasedanju Saveta EU, dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora“.

„Videli smo šta je Srbija poslednjih meseci i nedelja učinila u smislu razumevanja sa susedima o pitanjima svakodnevnog života. To je veoma veliki uspeh, a posebno cenimo ono što je premijer Dačić sa susedima, pod vođstvom Ketrin Ešton, postigao… Za nas je jasno da je jedna strana, a to je srpska, s Kosovom dogovorila plan od 19 tačaka, koji će se sada primeniti i to je za mene uslov za sledeći korak, a to je dodela datuma. Nisam za nove uslove, već da striktno sledimo ono što smo obećali. Ako se Srbija pomera u tom pravcu biće i datuma“, kazao je Špindeleger.

Austrijski ministar je istakao da će sa svojim kolegama u EU, uključujući Nemačku, razgovarati o tome da se pozdravi i podrži ovaj korak Srbije, kao da se mora dati pozitivan odgovor u vezi s datumom o pristupnim pregovorima.

Plan posete

Ivica Dačić je juče u Beču razgovarao s austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom i vicekancelarom Mihaelom Špindelegerom, a u Institutu Karl Rener održao je predavanje „Srbija na putu ka EU“. Dan ranije, prisustvovao je obeležavanju 68. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Mathauzen, gde je u pauzi ceremonije imao sastanak s predsednicima Austrije i Poljske Hajncom Fišerom i Bronislavom Komorovskim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari