Ivan Kostić (Dveri) predstavio platoformu od deset tačaka za Kosovo i Metohiju 1Ivan Kostić Foto: J. Z. T.

Poslanik pokreta Dveri Ivan Kostić predstavio je danas na konferenciji za medije u Skupštini Srbije Platformu za Kosovo i Metohiju, koja ima 10 tačaka i koju će, kako je najavio, Dveri uputiti svim poslaničkim grupama u parlamentu kao i najvažnijim institucijama u zemlji, uključujući Srpsku akademiju nauka i umetnosti i Maticu srpsku.

Kostić je novinarima pročitao Platformu, čija je prva tačka – prekinuti evroatlantske integracije Srbije do povlačenja priznanja nezavisnosti KiM onih država koje su priznale secesiju, kao i povlačenje NATO sa srpske teritorije.

„Ova platforma treba da bude pokušaj da se nađe konsenzus i jedinstvo po pitanju KiM i našeg naroda koji živi u južnoj srpskoj pokrajini, a ne da bude, ako uopšte i bude sednice Skupštine o KiM čije sazivanje smo tražili, jedan monolog predstavnika vlasti a da se ne usvoje sugestije drugih poslaničkih grupa, koje o ovoj tematici govore od početka svog političkog delovanja“, istakao je Kostić.

Prva tačka Platforme podrazumeva i zamrzavanje pregovora sa EU, reviziju svih ugovora sa NATO paktom i donošenje Zakona o vojnoj neutralnosti, rekao je Kostić.

Ostale tačke Platforme za KiM Dveri predviđaju da se proglasi okupacija NATO na KiM, zahteva povratak pitanja KiM u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i doslednu primenu Rezolucije 1244, poništavanje Briselskog i svih sporazuma koji iz njega proizilaze, uključujući i Vašingtonski, kao i „sve ugovore kojima je otuđena imovina Srbije i njenih preduzeća na teritoriji KiM“.

Kostić je naveo da u Platformi navodi da treba formirati Ministarstvo za KiM, ponovo uspostaviti institucije Srbije na KiM, premestiti Kancelariju za KiM na sever Kosovske Mitrovice, omogućiti povratak prognanih i uspostaviti civilnu zaštitu srpskog stanovništva i svih lojalnih građana Srbije.

Šesta tačaka, kako je rekao, poziva na nastavak intenzivne diplomatske aktivnosti na povlačenju priznanja lažne države Kosovo i sprečavanje njenog prijema u međunarodne institucije, sedma izlazak Srba iz nelegitimne Skupštine i Vlade Kosova, dok u osmoj predlažu jačanje prisustva vojske i žandarmerije duž administrativne linije sa Kosovom.

„Deveta tačka podrazumeva zakonske sankcije za svako javno negiranje Ustava Srbije, i zagovaranje nezavisnosti Kosova od strane političkih subjekata, medija ili javnih ličnosti. Svedoci smo da mnoge političke organizacije u sadašnjem sazivu Skupštine Srbije javno govore da KiM više nije deo Srbije“, rekao je Kostić.

Poslednja, deseta tačka poziva na odustanak od bilo kakvog konačnog rešavanja pitanja KiM mimo Ustava Srbije i rezolucije UN 1244 i na jačanje „novog strateškog povezivanja“ sa Rusijom i Kinom, kao i sa svim drugom savezinicima, „čak i iz EU“ koji smatraju da je KiM u sastavu Srbije.

Kostić je poručio da Dveri zahtevaju od Vlade da preispita „agendu koju su dobili 2012. od EU“ i promeni politiku kakvu vodi u vezi sa KiM.

„Situacija i stanje ne samo u Srbiji, već sveukupne geopolitičke okolnosti više nisu iste“, rekao je Kostić, i istakao da je Platforma namerno predstavljena danas, pre nego što predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputuje u Brisel, gde je planirano da se 18. avgusta sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

„Džaba nam i Zajednica srpskih opština, džaba nam sve – a čisto sumnjam da će Kurti pristati da se ona formira – i ako se formira, ona ne sme da bude kompenzacija za neke nove uslove koje će EU sutra tražiti o Vučića, i ne sme biti predstavljena kao pobeda jer će biti formirana u skladu sa ustavom Kosova, što znači da će biti varka i manipulacija za srpski narod“, zaključio je Kostić.

On je zahvalio građanima koji su se u nedelju okupili na protestu protiv održavanja Evroprajda u Beogradu na tome što čuvaju “ KiM kao i tradicionalne i porodične vrednosti“, a na pitanje o pretnjama oružjem koje je povodom Evroprajda uputio vladika Nikanor odgovorio je da su Dveri „više za politiku patrijarha Pavla“.

„Blage reči i čvrsti dokazi, tako je glasila politika patrijarha Pavla i to je politika Dveri – ne treba nikome pretiti niti ikoga diskriminisati, ali jednostavno morate da razumete da je ta tema nametnuta kroz agendu EU iz 2012. koja je predata u ruke Vučiću“, rekao je Kostić i naglasio da „takva tema ne može da prođe kod srpskog naroda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari