Ivan Vujačić: DS - to je ona stranka.... 1Foto: Medija centar

Demokratska stranka je zasnovana na načelima od kojih nije odustajala i za koje se istrajno borila u gotovo nemogućim uslovima tokom 90-ih i za koje nastavlja da se bori i danas u uslovima koji nisu isti, ali jesu slični.

 To je ona stranka koja je odmah shvatila značenje pada Berlinskog zida, kada većina nije. To je ona stranka koja je prva istakla svoj program u jednoj rečenici koja glasi – Srbija će biti moderna država u Evropi – kada su drugi u većini to nazivali izdajom.

To je ona stranka koja je iz moralnih razloga odbila Miloševićeve sankcije prema bosanskim Srbima, nastojeći da ih vrati u pregovarački proces i omogući im šansu da sklope mir. To je ona stranka koja je okupila tadašnju demokratsku opoziciju da spase Srbiju od pogubne politike Slobodana Miloševića, kada su ga drugi nazivali patriotom. To je ona stranka bez koje i bez Zorana Đinđića na njenom čelu, ne bi ni bilo demokratskih promena, niti odbrane narodne volje. To je ona stranka koja je nosila povratak Srbije u svet.

To je ona stranka koja je delimično uspela da oporavi privredu koja je bila razorena tokom ratova i sankcija 90-ih. To je ona stranka koja je uz teške kompromise u koalicionim vladama vukla Srbiju ka evropskim integracijama. To je ona stranka koja je realno dominirala na vlasti samo u periodu od 2008. do 2012. u godinama najdublje ekonomske krize posle Drugog svetskog rata. To je ona stranka koja je u teškim uslovima jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova uspela da pobedi one koji su tada zagovarali raskid sa Evropom.

To je ona stranka koja je u tom istom periodu dovela Srbiju do statusa kandidata za člana u Evropskoj uniji. To je ona stranka čiji je predsednik ubijen i podnela najveću žrtvu. To je ona stranka koja je istinski demokratska po svom unutrašnjem uređenju. To je ona stranka koja je u više navrata pokazala svoju državotvornu ulogu u stvaranju moderne Srbije. To je ona stranka koja će nastaviti da se bori za realizaciju svojih ideala i koja neće pokleknuti, ni posrnuti pred teškoćama. To je ona stranka koja će zajedno sa drugim imati veliku ulogu u kreiranju bolje budućnosti.

Demokratska stranka obeležava danas u Novom Sadu 27 godina od obnavljanja svog rada, pod sloganom „27 godina za život na prvom mestu“. Obeležavanju godišnjice prisustvovaće funkcioneri i članovi Demokratske stranke, veliki broj istaknutih javnih ličnosti, predstavnici civilnog sektora i ambasada, kao i mnogobrojni prijatelji demokrata. Gostima i medijima će se obratiti Dragan Šutanovac, predsednik DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari