Ivana Žanić (FHP): Početak saslušanja osumnjičenih u Hagu "korak napred" 1Foto: Medija centar

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo (FHP) Ivana Žanić izjavila je danas za RTK2 da je početak saslušanja osumnjičenih zvaničnika Kosova u Hagu „korak napred“, a da je Haradinaj pozvan „u svojstvu komandanta OVK“ u vezi sa događajima koji su predmet rada tog suda.

„U poslednje vreme većina zvaničnika Kosova je pozvana da se, u svojstvu osumnjičenog pojavi pred Specijalizovanim većima Kosova. Svakako da je ovo jedan korak napred u procesuiranju zločina koji su u mandatu tog Suda“, izjavila je Žanić.

Fond za humanitarno pravo smatra da je Haradinaj doneo „zdravu političku odluku jer je podneo ostavku kako bi se odazvao pozivu Suda u Hagu“, navela je Žanić i rekla da posle današnjeg saslušanja ne zna šta će se dalje dešavati.

Ona je ocenila da je „postupak pred Specijalizovanim većima u tajnosti baš zbog propusta u Haškom tribunalu u vezi sa zaštitom svedoka“.

„On pozvan jer je u vreme događaja koji će biti predmet rada tog suda, bio komandant OVK i on je u tom svojstvu pozvan kao osumnjičeni pred tim sudom“, rekla je Žanić za RTK2.

Ona je najavila da će Fond pratiti rad Suda i blagovremeno obaveštavati o svemu.

Komentarišući to što nije jasno za šta bi se mogao eventualno sumnjičiti Haradinaj, pošto je već oslobođen u Haškom tribunalu, Žanić je objasnila da ono za šta je suđeno Haradinaju pred Haškim tribunalom ne može ponovo da bude suđen jer je pravno pravilo da se ista osoba ne može za ista dela optužiti dva puta.

Mandat Specijalizovanih veća razlikuje se od mandata Haškog tribunala, jer se odnosi konkretno na zločine počinjene u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000, odnosno za one zločine koji se nalaze u izveštaju Saveta Evrope, podsetila je Žanić.

Ona je naglasila da sada niko „nema pristup dokumentaciji kojom raspolaže Specijalizovano tužilaštvo“, niti se u javnosti pojavio „bilo koji dokument, niti svedočenje žrtve koja bi opužila Ramuša Haradinaja“, prenosi RTK2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari