Iz Niša na miting u Beogradu navodno kreće najmanje pet hiljada pristalica SNS: Opozicija piše tužilaštvu, aktivisti pozivaju građane da isprate putnike 1Miting SNS u Nišu: Foto V. Torović

Naprednjaci u Nišu imaju kvotu od najmanje pet hiljada pristalica koje bi trebalo da dovedu na miting 26. juna u Beogradu, ali je poželjno da ih tog dana iz Niša krene sedam hiljada, a da ukoliko ih ne bude dovoljno sa sobom povedu i porodice, pa i decu, kažu nezvanični izvori Danasa bliski ovoj stranci, javnom sektoru i opoziciji u tom gradu.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić najavio je ovaj kontramiting kao “najveći skup u istoriji Srbije”, a samo dan nakon prvog beogradskog mitinga “Srbija protiv nasilja” u organizaciji dela opozicije.

Pojedini niški građanski aktivisti saopštili su da će pozvati medije i građane da toga dana na odlaznim punktovima na miran način “isprate SNS putnike”, kako bi videli koliko ih ima, ko sve putuje i iz kojih razloga.

Prema nezvaničnim informacijama, zaposlenima u gradskim upravama Niša navodno se dele uputstva sa “merama koje treba primenjivati zbog velikog narodnog mitinga 26.05. 2023”, dok se u nekim od pet gradskih opština i javnim preduzećima i ustanovama već prave spiskovi, na kojima se nalaze i radnici na određeno vreme i oni po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

Iz Niša na miting u Beogradu navodno kreće najmanje pet hiljada pristalica SNS: Opozicija piše tužilaštvu, aktivisti pozivaju građane da isprate putnike 2
Foto: privatna arhiva

Na društvenim mrežama su se pojavile informacije da će pristalice SNS koje budu putovale na “najveći narodni miting” navodno dobiti dnevnicu od 2000 dinara, sendvič i vodu, kao i slobodan dan po izboru.

Iz Niša na miting u Beogradu navodno kreće najmanje pet hiljada pristalica SNS: Opozicija piše tužilaštvu, aktivisti pozivaju građane da isprate putnike 3
Foto: Društvene mreže/Z. Miladinić/ Danas

Zvanične podatke o odlasku na beogradski miting nije bilo moguće dobiti u niškom SNS između ostalog i zbog toga što ta stranka nema predsednika ili poverenika na nivou Gradskog odbora, kao ni predsednike pet opštinskih odbora u gradu, pošto još uvek nisu u potpunosti okončani unutarstranački izbori, inače poslednji put organizovani pre 12 godina.

Od sredine 2021. godine ta stranka je ostala i bez privremenog organa u liku poverenika za Niš.

“Naša najniža kvota je pet hiljada ljudi, ali se to ne zna pouzdano pošto se spiskovi prave u mesnim i opštinskim odborima. Prave ih i naši poverenici u gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama. Poziva se samo naše članstvo, na miting ide ko želi i ne vrše se pritisci na zaposlene”, tvrdi jedan od izvora iz SNS za Danas.

Narodni poslanik Đorđe Stanković (Narodna stranka) kaže da, prema njegovim podacima, iz Nišavskog okruga toga dana put Beograda treba da krene najmanje 130 autobusa, a da je naprednjacima kasnije saopšteno da bi trebalo da ih bude i svih 200.

Iz Niša na miting u Beogradu navodno kreće najmanje pet hiljada pristalica SNS: Opozicija piše tužilaštvu, aktivisti pozivaju građane da isprate putnike 4
Đorđe Stanković: Foto Narodna stranka

Od tog broja “na Niš otpada više od 90 odsto”.

Prema njegovim rečima, u Osnovnom sudu u Nišu tog dana su otkazana neka ročišta.

“Prave se spiskovi, ljudima se ne daju bolovanja, poručuje se da će im se bolovanja koja budu imali toga dana proveravati. Ljudi se opiru, ali se na njih vrši pritisak”, kaže on za naš medij.

Iz Niša na miting u Beogradu navodno kreće najmanje pet hiljada pristalica SNS: Opozicija piše tužilaštvu, aktivisti pozivaju građane da isprate putnike 5
Branislav Jovanović: Foto Niš moj grad

Gradski odbornik Branislav Jovanović (“Niš, moj grad”), koji je i radnik gradske Direkcije za izgradnju grada, kaže da su, po njegovim informacijama, zaposlenima u gradskim upravama “mere koje treba primenjivati zbog velikog narodnog mitinga 26.05. 2023. stavljene na radni sto”.

“Papir ih je čekao na stolu, kvote za odlazak na miting su povećane u odnosu na prethodne skupove i za gradske uprave i za javna preduzeća. Koliko znam, direktnih pritiska na ljude nije bilo, ali još je rano, ima vremena do mitinga”, kaže Jovanović za Danas.

Iz Niša na miting u Beogradu navodno kreće najmanje pet hiljada pristalica SNS: Opozicija piše tužilaštvu, aktivisti pozivaju građane da isprate putnike 6
Srđan Nonić: Foto Niška inicijativa

Srđan Nonić, građanski aktivista i glavni i odgovorni urednik medijskog portala Niška inicijativa, kaže da će pozvati kolege, kao i građane koji to žele da toga dana, naravno na miran način, isprate SNS putnike za Beograd.

“Oni će ići na stranački skup u radno vreme, pa da vidimo ko to radi i zbog čega”, kaže Nonić za Danas.

On dodaje da je pozvao građane na Fejsbuku Niške inicijative da javljaju ko ih zove na miting u Beogradu i da li se na njih vrši pritisak kako bi mu prisustvovali.

Opozicija piše tužilaštvu zbog pritisaka da se ide na miting

Sedam opozicionih stranaka sutra će ispred Osnovnog suda u Nišu održati konferenciju za novinare, povodom predaje dopisa tužilaštvu o “brojnim zloupotrebama koje se tiču ucena i pritisaka na zaposlene, posebno u javnom sektoru, da prisustvuju mitingu vladajuće stranke 26. maja u Beogradu”.

“Takođe, ponudićemo i pravnu pomoć svima koji trpe pritisak ili posledice zbog odbijanja da učestvuju na mitingu”, navode Narodna stranka, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Moramo, Zeleno- levi klub, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret.

Na Vučićev miting pozivaju i pojedinci koji na društvenim mrežama mole za ogrev

Na društvenim mrežama se između ostalog pojavio poziv na miting u Beogradu 26. maja Nišlije koji je prethodno na istom mestu molio da mu se obezbede drva za ogrev.

“Molim sve ljude dobre volje ako su im ostala drva da mi poklone dva do tri metra kvadratna biću zahvalan”, napisao je on.

Odmah nakon toga je pitao da li 26. maja može da mu se “rezerviše prvo mesto pošto mu je muka ako sedi pozadi”, te poručio: “Idemoooo svi za Beograd podržimo predsednika” i “Neće vam uspeti Vučić je borac”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari