Nedeljkov: Izborna tišina u vreme interneta besmislena 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Predizborna tišina pred parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore počela je sinoć, u ponoć, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju, 21. juna, u 20 časova na opštim izborima.

– Smisao izborne tišine bio je u ostavljanju vremena biračima da im se slegnu utisci o kampanji, o porukama i idejama koje su slušali od političkih aktera. Zbog toga, stranke ne smeju da organizuju predizborne skupove, ulične akcije i performanse, niti smeju da se pojavljuju u tradicionalnim medijima. To ne znači da tokom izborne ćutnje stranke neće doći do birača. Dozvoljeno je da stranke pozivaju birače telefonom, obilaze ih od vrata do vrata ili ubacuje letke u poštanske sandučiće. Već time se ruši početna ideja izborne tišine – komentariše za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Dodaje da je danas, u vreme interneta, ideja predizborne tišine je još upitnija.

– Ne znači da nećete videti političare ako ih nema na televiziji ili u štampi. Doći će do vas putem društvenih mreža i drugih kanala komunikacije. A regulisati bilo šta na internetu je poseban izazov. Sve nas ovo vraća na suštinsko pitanje – koji je smisao izborne tišine 2020. godine? – zaključuje sagovornik Danasa.

U velikom broju zemalja, inače, ne postoji izborna tišina, poput Velike Britanije, Belgije, Holandije, Švajcarske, dok u Sjedinjenim Američkim Državama izborna tišina važi samo na dan glasanja, u neposrednom okruženju biračkog mesta. U nekim državama, kao što je slučaj, recimo, sa Mađarskom, Italijom, Severnom Makedonijom, izborna tišina se primenjuje samo u danu predviđenom za glasanje.

Podsetimo, tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari