Od koga "strepe" istraživači javnog mnjenja pa su ovog puta izostale projekcije rezultata izbora? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Nepunih nedelju dana uoči izbora obeležio je izostanak javnog izlaganja rezultata istraživanja javnog mnjenja s obe strane – i vlasti i opozicije – ali i agencija koje se time bave.

Sagovornici Danasa iz dve najveće agencije saglasni su da objavljivanje projekcija rezultata više nije tako “bezbedan” posao u Srbiji.

Vladimir Pejić, direktor Faktor plus, kaže za Danas da su ogromni pritisci.

– Ne u smislu da nama neko sada preti i tome slično… Ali, moram da naglasim da kada bismo danas izašli sa našim istraživanjima svi bi bili nezadovoljni… Ranije je to bilo tako da neko bude nezadovoljan… – kaže naš sagovornik.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID, kaže za Danas da razlog je što je u polarizovanoj političkoj javnosti sve manje mogućnosti da se utiče na kasniju interepretaciju podataka od strane raznih aktera koji bitno utiču na kredibilnost podataka, menjajući ciljeve istraživanja.

– Stoga CeSID svoja istraživanja koristi samo za svoje interne potrebe i bolje razumevanje političke situacije i trendova u političkom životu, komunicrajući ih direktno s medijima i drugim javnostima – kaže Klačar.

Istraživači javnog mnjenja zabeležili veliki broj neodlučnih birača 

Vladimir Pejić dalje navodi da je jedna od specifičnosti ovih izbora to da je mnogo veći broj neodlučnih birača nego u ranijim izbornim ciklusima.

– Reč je o biračima koji će u poslednjem trenutku odlučiti za koga će glasati i onima koji kažu da sigurno izlaze na glasanje – napominje Pejić.

Kako objašnjava, mnogi birači, recimo, misle da je inicijativa ProGlas stranka, odnosno da postoji konfuzija među građanima.

vladimir pejic foto medija centar
foto medija centar

– Ono što istovremeno određuje ove izbore je da prvi put posle niza izbornih ciklusa imamo, pored SNS, još jednu veću političku snagu – Srbiju protiv nasilja. Tu se sada nalazi i Novi DSS, kao nešto što je biračima neodređeno… Prihvatljivi su Srbiji protiv nasilja a i ta koalicija je prihvatljiva njima, iako nije sve baš do kraja jasno… – kaže Pejić.

Sagovornik Danasa napominje i da postoji kontradiktornost unutar dobijenih podataka, jer brojevi kažu da će izlaznost biti 60 odsto, a interpretacije u širem smilsu i u odnosu na ostale odgovore, govore da će taj procenat biti, recimo – 57 odsto…

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, istakao je nedavno da ako na izbore izađe pet odsto više glasača nego u prethodnom ciklusu, SNS i SPS nemaju šanse da formiraju samostalno vladu ni na republičkom nivou.

Takođe, iz opozicionih krugova, neprestano se izlazi za podacima istraživanja koji se ne daju javnosti na uvid, a koji govore da je navodno Srbija protiv nasilja u prednosti u odnosu na naprednjake i socijaliste, te da udružena sa desnicom ima čak odsto više.

Od koga "strepe" istraživači javnog mnjenja pa su ovog puta izostale projekcije rezultata izbora? 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Za režim, situacija je čista – pobeđuju i u Beogradu i na parlamentarnim izborima.

– CeSID regularno sprovodi različita istraživanja javnog mnjenja iz oblasti javnih poslova pa i ona koja pripadaju istraživanjima političkog javnog mnjenja. Dva su u osnovi razloga zašto nećemo izlaziti s projekcijama uoči ovih izbora, kao i to što to nismo radili uoči izbora 2020 i 2022. godine. Prvi i glavni je što se radi o istraživanjima ili u sklopu projekata ili u sklopu poslovne saradnje pa podaci nisu namenjeni za najširu javnost – objašnjava Bojan Klačar.

Drugi razlog je, ističe, što je u polarizovanoj političkoj javnosti sve manje mogućnosti da se utiče na kasniju interepretaciju podataka od strane raznih aktera koji bitno utiču na kredibilnost podataka, menjajući ciljeve istraživanja.

– Stoga CeSID svoja istraživanja koristi samo za svoje interne potrebe i bolje razumevanje političke situacije i trendova u političkom životu, komunicrajući ih direktno s medijima i drugim javnostima – zaključuje Bojan Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari