Lutovac o sastanku o formiranju komisije za birački spisak: "Očekujem suštinski iskorak u ispunjenju našeg zahteva" 1Zoran Lutovac/Foto: N. Kovačević

Poslanici Narodne skupštine danas u 15 časova sastaće se kako bi pregovarali o formatu u kom će biti formirana nezavisna komisija za reviziju, verifikaciju i kontrolu biračkog spiska.

U pregovorima će učestvovati, kako je najavljeno, predstavnici svih poslaničkih grupa, kao i predstavnici civilnog društva i ministarstava unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave.

Predsednik i poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže za Danas da očekuje suštinski pomak u pregovorima i ispunjenju zahteva opozicije.

„Očekujem suštinski iskorak u ispunjavanju našeg prvog zahteva koji se odnosi na reviziju, verifikaciju i kontrolu biračkog spiska“, kaže.

Podsećamo da je prilikom sastanaka vlasti i opozicije koji su se ticali izmene izbornih uslova i preporuka ODIHR, opozicija iznela tri glavna zahteva, kao uslov za učestvovanje na izborima.

Zahtevi podrazumevaju formiranje komisije za rviziju, verifikaciju i kontrolu Biračkog spiska, uređivanje medijskog prostora što se pre svega odnosi na rad Javnog servisa i objedinjavanje svih izbora kako bi se održali istog dana.

Poslanici Natrodne skupštine danas usvojili izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima na osnoviu čega je omogućeno objedinjavanje svih lokalnih izbora sa već raspisaanim beogradskim izborima 2. juna.

“Za” je glasalo 165, „protiv“ 26, uzdržano je bilo dvoje, a nije glasalo 11 poslanika, od ukupno 204 poslanika.

Izmene zakona usvojene su nakon jučerašnje debate koja je trajala više od 10 sati koju su obeležili brojni verbalni sukobi poslanika opozicije i vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari