SNS-u ovog puta možda neće trebati ni Nestorović: Bojan Klačar (CeSID) za Danas prognozira rezultate izbora 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Vlast je od podele u opoziciji u boljoj poziciji, posebno u Beogradu. Mogli su da se bave temama koje su im važne, dok je opozicija morala da se bavi političkom brakorazvodnom parnicom, koja je oduzela previše vremena i dovela do grešaka i u procesu predaje lista – kaže za Danas Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID.

Opozicija izvan Beograda se konsolidovala i u nekoliko sredina se pokazuju kao ozbiljna politička konkurencija, recimo, u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Valjevu…, dodaje.

– Oni su razumeli da treba da ostanu na nivou lokalnih tema i da se bave ono što je biračima važno, tumači sagovornik Danasa aktuelne prilike i moguće izborne ishode u drugim gradovima.

Prema njegovim rečima, SNS je uspeo u nameri da marginalizuje izbore i da kampanja bude mlaka, svedena na neke nacionalne teme, izborne uslove i probleme u opoziciji.

Nestorović uvećava svoj rejting uoči izbora

– Na taj način je SNS doveo sebe u poziciju da sa očekivano nižom izlaznošću mogu do većeg broja mandata u Skupštini grada Beograda. Možda im neće trebati ni Branimir Nestorović koji je i drugi put iznenađenje pošto zadržava i čak uvećava svoje rejtinge – kaže Klačar.

Biram borbu je konačno ušla u kampanju, ističe dalje, i za očekivati je da u danima ispred nas fokus bude na Beogradu i beogradskim opštinama.

– Oni se se sa listom Kreni promeni nadmeću, jednim delom, za iste birače i treba očekivati i njihovu međusobnu kompeticiju. Za Biram borbu je prvi cilj da dođe do promene u nekoj od opština ili gradova jer bi to bila prva opoziciona pobeda nad SNS. Kreni promeni koketira i s desnim biračima, ali se trudi da ostane izvan uobičajenog opozicionog narativa – zašto izaći ili zašto bojkotovati – što im je donelo vidljivost, drugačiji pristup i stabilne rejtinge u Beogradu – smatra Bojan Klačar.

Međutim, zaključuje naš sagovornik, veliki problem za Kreni promeni je manjak resursa i rizik da posle početnog talasa entuzijazma, prednost steknu liste koje imaju snažniju infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari