"Potrebno nam je Oko sokolovo- za vlast": Dina Marković, liderka Kreni- Promeni u Nišu i druga na listi tog pokreta za gradske izbore 1Dina Marković:: Foto Kreni promeni

Očekujemo rezultat koji će osloboditi Niš od samovlade jedne partije, postavljenih gradonačelnika i v.d. direktora  i načelnika. Ukupan rezultat opozicije u Nišu biće ključan za intenzitet promena koje ce uslediti nakon 2. juna, kaže Dina Marković, liderka „Kreni- promeni“ u Nišu i druga na listi „Savo Manojlović- I ja sam Niš- Kreni promeni“.

Ovaj pokret izlazi na izbore za odbornike Skupštine grada, a nema svoje liste na izborima za odbornike u pet gradskih opština- Medijani, Paliluli, Panteleju, Crvenom Krstu i Niškoj Banji.

Prvi na listi je profesor Pravnog fakulteta Mihajlo Cvetković, dok je kandidat za gradonačelnika Vladimir Stanimirović, sociolog, stručni saradnik na Fakultetu umetnosti i nekadašnji uzbunjivač.

Šta su Vaše osnovne zamerke na aktuelnu vlast u Nišu, njenu politiku i upravljanje?

Korupcija, partijsko zapošljavanje, zdravstvena zaštita, nebriga o mladima i njihovom zdravlju, i tako dalje. U Nišu smo  kroz akciju ,,Šta žulja Niš“ razgovarali sa građanima o problemima koje vide u gradu- problema je mnogo, a rešenja nema ni na vidiku.

A koje su ključne stvari koje će Kreni- Promeni da promeni, ako bude u prilici? Šta ćete prvo uraditi?

Redukovanje broja asistenata i pomoćnika gradskih službenika postavljanjem kompententnih kadrova.

"Potrebno nam je Oko sokolovo- za vlast": Dina Marković, liderka Kreni- Promeni u Nišu i druga na listi tog pokreta za gradske izbore 2
Foto: Beta/Saša Đorđević

Da li će vlast, ukoliko uspete da je formirate, biti transparentna i „podnositi račun“ građanima?

Uvid u sve dokumente i transparentnost je na prvom mestu. Smatramo da su gradjani Niša u mraku i da nemaju informacije koje su neophode da znaju. Edukovaćemo ih da se više interesuju i pokažu spremnost da zajedno utiču u promenama u skladu sa njihovim potrebama, jer smatramo da veliki broj ljudi ne zna kako može aktivno da učestvuje u donošenju bitnih gradskih odluka. Oko sokolovo- za vlast.

Jeste li spremni da snosite odgovornost i kakvu za slučaj da ne ostvarite obećano? Da li ćete insistirati da pripadnici eventualne nove vlasti budu sankcionisani u slučaju da učestvuju u nepravilnostima- korupciji, kriminalu, kršenju zakona?

Mi pozivamo, zahtevamo i inististramo na odgovornosti! To je preduslov za sprovođenje demokratije i za vlast koja radi sa građanima.

Sa kim će Kreni- Promeni sarađivati nakon izbora, ukoliko bude u situaciji da upravlja gradom?

Kreni- Promeni je pokazao do sada da saradnja sa predstavnicima sadašnje vlasti, kao i onih koji su aktivno uključeni u donošenje odluka koje nisu u skladu sa interesima građana nije moguća u bilo kakvom obliku.

Koji su razlozi opredelili odluku Vaše stranke o kandidatu za gradonačelnika?

Naš kandidat je rođeni Nišlija i ugledan građanin slobodnog duha. Vladimir je uzbunjivač sa pravosnažnom presudom suda u njegovu korist, čovek koji je ustao u teškom trenutku i suprotstavio se nadređenima. Predanost, istrajnost, hrabrost i odlučnost su ključni u ovom trenutku, a to je upravo ono što je naš Vladimir pokazao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari