Izbori u pet opština: Niz incidenata u Pećincima 1Foto: EPA / KOCA SULEJMANOVIC

U Pećincima, Mionici, Negotinu, Preševu i Kostolcu danas su se održali lokalni izbori. Pravo glasa u svih pet opština imalo je 117.162 birača, a biračka mesta zatvorna su u 20 časova. Najviše problema bilo je u Pećincima.

CRTA je posmatrala današnje vanredne lokalne izbore u Pećincima samo izvan biračkih mesta nakon što Opštinska izborna komsija (OIK) Pećinci nije dozvoila CRTI da posmatra izborni dan na biračkim mestima.

CRTA posmatračka misija odlučila je da prekine posmatranje današnjih vanrednih lokalnih izbora u Pećincima koje je posmatrala izvan biračkih mesta iz bezbednosnih razloga.

„Izborni dan u Pećincima ne protiče u atmosferi slobodnih izbora jer su primećene aktivnosti koje se mogu okarakterisati kao pritisci na birače, kažu iz CRTE. „CRTA mobilni timovi uočili su ispred svih 30 biračkih mesta parkirane automobile u kojima su osobe imale spiskove i vodile evidenciju birača, kao i više vozila sa kojih su skinute registarske tabllice, na čijim registracionim nalepnicama se vidi da su iz Pančeva i Aranđelovca. Ispred više biračkih mesta uočene su i grupe muškaraca koje prate dešavanja van biračkih mesta i ko dolazi da glasa.“

Nekoliko CRTA mobilnih timova zaustavile su osobe koje se predstavljaju kao „obezbeđenje biračkih mesta“ koje su tražili CRTA posmatračima da objasne šta rade i da se legitimišu. Dodatni pritisak na CRTA posmatrače zabeležen je u više navrata kada je nekoliko grupa nepoznatih muškaraca preprečilo put i zaustavilo vozila CRTA mobilnih timova kako bi fotografisali vozilo i članove CRTE – dodaju iz ove organizacije.

„Takođe, mobilnim timova CRTA javljeno je da na pojedinim biračkim mestima nije garantovana tajnost glasanje već se glasa javno ali ove navode CRTA ne može da potvrdi jer OIK nije dozvolio CRTI da bude na biračkim mestima“, tvrde u ovoj NGO. „Opštinska izborna komsija Pećinci danas je odbila i prigovor koji je CRTA u petak podnela zbog odbijanja OIK da CRTI odobri posmatranje izbora.“

Opštinska izborna komisija Pećinci nije dozvolila organizaciji CRTA da prati rad biračkih odbora i Opštinske izborne komisije na vanrednim lokalnim izborima, jer, kako navode, „CRTA ne ispunjava uslove za posmatranje izbora“. Povodom neobrazloženog odbijanja, CRTA je podnela u petak krivične prijave protiv predsednice i sekretarke Opštinske izborne komisije Pećinci. Protiv predsednice OIK Pećinci CRTA je podnela prijavu za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, dok je protiv sekretarke OIK Pećinci podnela prijavu za krivično delo za nesavestan rad u službi.

Prvi put od 2000. godine je zabeležen slučaj da je zabranjeno posmatranje izbora domaćim posmatračima. CRTA je već u svojstvu domaćeg posmatrača pratila parlamentarne i predsedničke izbore 2016. i 2017. godine jer joj je Republička izborna komisija (RIK) odobrila prijavu i izdala akreditaciju kao što je učinila i Gradska izborna komsija grada Zaječara za posmatranje lokalnih izbora u aprilu 2017. godine.

LSV: Lažno obezbeđenje legitimiše na biralištima

Liga socijaldmokrata Vojvodine sa zabrinutošću prati izborni proces u opštini Pećinci, navode iz LSV.

„Informacije opozicionih političkih stranaka i organizacija koje se bave posmatranjem izbora govore da je zabeležen veliki broj incidenata, te da se atmosfera može okarakterisati kao neslobodna. Posebno brine ponašanje pojedinaca koji se predstavljaju kao obezbeđenje, a pred biračkim mestima legitimišu građane i čine izborni proces dodatno nedemokratskim“, navodi se u saopštenju.

LSV traži od državnih organa da se u Pećincima omogući održavanje fer i demokratskih izbora, onako kako to nalažu važeći propisi Republike Srbije. Očekujemo i reakciju nadležnog tužilaštva, koje mora procesuirati sve vinovnike krivičnih dela.

SNS: DS ometa proces u Pećincima

Srpska napredna stranka poslala je saopštenje u kome piše da članovi Demokratske stranke predvođeni Gordanom Čomić i Aleksandrom Jerkov, zajedno sa još desetak aktivista DS-a, na najbrutalniji način ometaju izborni proces i slobodnu volju građana u Pećincima.

„Neposredno ispred biračkog mesta u Popincima okupljeni funkcioneri i aktivisti DS-a uzemiravali su građane i sprečavali ih da glasaju po slobodnoj volji“, navodi se u saopštenju. „Na pitanje građana zašto se tako ponašaju i konstataciju da je takvo ometanje izbornog postupka zakonom zabranjeno, aktivisti DS-a napali su građane psovajući ih. Ni to im nije bilo dovoljno nego je izvesni Igor Salak jednog od njih udario glavom i kako bi izrežirao još jednu u nizu obmana DS-a bacio je sopstveni mobilni telefon dalje u kanal.“

Srpska napredna stranka navodi da ovo nije prvi put da funkcioneri Demokratske stranke planski izazivaju incidente i sprovode nasilje nad građanima kako bi ih sprečili da glasaju po svojoj volji.

DS: U Pećincima glasaju pred prisutnima, a ne iza paravana

Incident i koškanje dogodili su se jutros, sat vremena posle otvaranja biračkih mesta u Popincima u opštini Pećinci, nakon što su predstavnici Demokratske stranke (DS) počeli da prijavljuju nepravilnosti u vidu „javnog glasanja“, a iz te stranke su najavili i krivičnu prijavu.

Incident se dogodio na biračkom mestu 22 u Osnovnoj školi „Slobodan Bajić“ u mestu Popinci kada su, na tvrdnju predstavnika DS da se obavlja „javno glasanje“, nepoznati mladići počeli da ih napadaju i da se s njima svađaju. 

Jedan iz grupe tih mladića oteo je telefon zameniku predsednika DS Igoru Salaku i bacio u jarak. Salak je za Betu rekao da će podneti krivičnu prijavu zbog tog napada.  Predsednik biračkog odbora odbio je da da izjavu o incidentima koji su se dogodili ispred tog biračkog mesta. 

Funkcionerka DS Gordana Čomić rekla je da su „dobili dojavu da se na biračkom mestu događa javno glasanje“, te da su izašli na teren kako bi proverili, sa svojim predstavnicima, o čemu se tačno radi, ali da su ih onda nepoznati počinioci napali. 

„Ne znamo ko su ljudi koji nam prete i napadaju nas, i tvrde da sme javno da se glasa iako je to zabranjeno Krivičnim zakonikom Srbije, u glavi 15“, rekla je Čomić. 

Kako je rečeno Beti u izbornom štabu DS, slične nepravilnosti se dešavaju i u drugim mestima u opštini, kao što je Sremeski Mihaljevci, ali i sami Pećinci, a građani ne glasaju iza paravana, već pred ostalim prisutnima na glasačkom mestu.  

Opštinski odbor Pokreta socijalista Pećinci najoštrije osuđuje maltretiranje građana na biračkom mestu u Popincima u kome su učestvovali funkcioneri Demokratske stranke predvođeni Gordanom Čomić i Aleksandrom Jerkov, piše u saopštenju koje su poslali.

„Ovo je nezapamćen primer ometanja izbornog procesa i ovo je najgrublje kršenje osnovnih prava građana“, piše u saopštenju Pokreta socijalista. „Pošto ne mogu da se pomire sa svojim izbornim porazima i činjenicom da ih građani ne žele na čelu Srbije, Demokratska stranka je pribegla i najnedemokratskijim metodama, maltretiranju građana. Današnji incident je pokazatelj da su ovo poslednji trzaji Demokratske stranke, i nadamo se poslednji primeri ometanja izborne volje građanja koja je neprikosnovena“.

Ne davimo Beograd: Ne bi smelo da se dešava

U Pećincima se već nedeljama dešavaju stvari koje ne bi smele i ne mogu da postoje u državama u kojima se održavaju fer i demokratski izbori i u kojima vlada pravo a ne sila, i sve ono čega smo se pribojavali dostiglo je kulminaciju na današnji dan izbora, saopštila je inicijativa Ne davimo Beograd.

Spisak uočenih neregularnosti, od kupovine glasača, preko javnog glasanja, praćenja i zastrašivanja građana, uključujući predstavnike političkih partija i izborne posmatrače, kojima nije data dozvola da učestvuju u izbornom procesu, po prvi put posle 2000. godine postaje predugačak, i očigledno je da je vlast ozbiljno degradirala okolnosti održavanja izbora u Srbiji, navode oni u saopštenju.

Dosta je bilo: Policija I tužilaštvo da reaguju

Dosta je bilo najoštrije osuđuje nasilje koje SNS siledžije i batinaši sprovode na vanrednim lokalnim izborima u Negotinu, Pećincima, Preševu, Kostolcu i Mionici, navodi se u saopštenju ove stranke.

Ova stranka aktivni na terenu prati i nadgleda izbore u Pećincima i Negotinu a kako su najavili nakon završenih izbora pregeledaće sav izborni materijal.

“Jasno je da se i ovi lokalni izbori, odvijaju u nedemokratskoj atmosferi maltretiranja i zastrašivanja građana od strane “nepoznatih” SNS siledžija u automobilima bez tablica. Od jutros je prijavljeno više slučajeva ozbiljnih izbornih nepravilnosti u vidu fizičkog napada na opozicione predstavnike, kupovine glasova, kao i snimanja i pretnji predstavnicima domaće posmatračke misije”, navodi se u saopštenju.

Pokret Dosta je bilo zahteva od tužilaštva da “se ne pravi da ne vidi ova gruba kršenja izbornih procedura jer time urušava, ne samo izbornu volju građana kad su u pitanju opštine u kojima se održavaju izbori, već celokupni pravni poredak Srbije”

“Podsećamo da svesno nečinjenje tužioca može dovesti do krivičnog dela kršenja zakona o javnom tužilaštvu. Tužilac je dužan po službenoj dužnosti da izađe na teren i utvrdi da li je bilo kupovine glasove i maltretiranja glasača, a ne da pasivno posmatra grubo kršenje zakona.

Zahtevamo da policija obezbedi minimum uslova za održavanje izbora, da spreči grube zloupotrebe od strane SNS i na taj način pokaže da nije stranačka policija već deo države”, zaključuje se u saopštenju.

O izborima

U Pećincima 15.996 birača moglo je da iskoristi svoje biračko pravo na 30 biračkih mesta, a za ulazak u lokalni parlament nadmetalo se šest izbornih lista i to: izborna lista Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; LDP-Borisav Kostić; SRS-Dr Vojislav Šešelj; „Dostojanstveno, bez straha-Bata Marković-DS i LSV“; Jedinstvena Srbija-Dragan Marković Palma i izborna lista „Za Pećince bez korupcije“.

Četiri izborne liste proglašene su u opštini Mionica i to: Aleksandar Vučić-SNS, DS Mionica Milan Gavrilović Ćićovan, Ivica Dačić-SPS-JS-Dragan Marković Palma-SRS-Dr Vojislav Šešelj i izborna lista Milan Krkobabić PUPS.

U Mionici je otvoreno 38 biračkih mesta, a pravo glasa u toj opštini imalo je 11.464 birača.
I u Negotinu, čiji lokalni parlament ima ukupno 45 odbornika, za ulazak u lokalnu skupštinu takmičilo se četiri izborne liste, a otvorena su 72 biračka mesta u toj opštini.

Pravo glasa u Negotinu imalo je ukupno 39.431 birača, a na lokalnim izborima nadmetale su se izborne liste: „Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić“, Demokratska stranka-prim dr Momir Petković Moma; Ujedinjena seljačka stranka-Dragoslav Cvetković i izborna lista „Negotin bez korupcije“ čiji je podnosilac istoimena grupa građana.

Na lokalnim izborima u Preševu učestvovalo je osam izbornih lista, od kojih su sedam liste albanskih partija i grupa građana, dok se na jednoj listi okupilo šest srpskih političkih partija i to – SNS, SPS, Pokret socijalista, Jedinstvena Srbija, PUPS i SRS i to na listi koja se zove „Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno“.

U Preševu je otvoreno 38 biračkih mesta na kojima je biračko pravo mogao da iskoristi ukupno 38.751 birač.

Na izborima u Preševu nadmetale su se i izborne liste: Alternativa za promene; Demokratska partija Albanaca-Ragmi Mustafa; Demokratska unija Albanaca-Naser Aziri; Grupa građana Reforma za promene Demokratske partije Albanaca-Sami Saljihu; Partija za demokratsko delovanje-Adita Sinani; Demokratska unija doline-Skender Destani; Aleksandar Vučić – za Srbiju jedinstveno i izborna lista Demokratska partija-Dželal Memeti.

U Kostolcu je otvoreno 11 biračkih mesta na kojima je moglo da glasa ukupno 11.520 birača.
Na izborima u toj opštini takmičilo se pet izbornih lista: Aleksandar Vučić-SNS-SPS-Ivica Dačić; DS-Aleksandar Popov; Milan Krkobabić, PUPS-SRS, Dr Vojislav Šešelj; Grupa građana Iskorak-dr Zvonko Blagojević-Žarko Debeljački i izborna lista Srpski pokret Dveri.

Prijave policiji i demanti

Načelnik Policijske uprave Sremska Mitrovica Đura Mandić demantovao je tvrdnje Nove stranke na društvenim mrežama da je načelnik Policijske stanice Pećinci odbio da pošalje patrolu na biračko mesto broj 25 u Sremski Mihaljevcima, kada je njihova predstavnica prijavila da je jedan od birača pokušao da joj se suprotstavi, nakon što je ona htela da ga uslika mobilnim telefonom. „Istine radi, odmah po pozivu predstavnice Nove stranke policijska patrola je izašla na teren, ali na licu mesta nije zatekla osobu, koja ju je navodno napala. Takođe, policiji je i sekretar izborne komisije u Pećincima prijavio upravo tu predstavnicu Nove stranke da je napala jednu osobu na biračkom mestu u Sremskim Mihaljevcima. O ovim događajima odmah je obavešten nadležni tužilac“, navodi se u izjavi Đure Mandića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari