Aleksić: Donećemo novi Zakon o radu po promeni vlasti 1foto FoNet

Treći na listi za parlamentarne izbore Ujedinjeni za pobedu Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da će „posle promene vlasti na izborima 3. aprila“ biti donet novi Zakon o radu koji će stvoriti bolje uslove za radnike i zadovoljiti sve potrebe koje su radnici izgubili u poslednjih deset godina.

„Radnici su u poslednjih deset godina pretvoreni u brojeve i kapilarne glasove, a niko ne brine o njihovom statusu, životnom standardu i da li od svog rada mogu da othrane svoje porodice“, rekao je Aleksić na predstavljanju novog Zakona o radu na skupu koji je organizovao sindikat Sloga.

Aleksić je istakao da je medijalna plata u januaru iznosila 448 evra, što znači da je 50 odsto zaposlenih primilo platu do tog iznosa ili manje.

„U stvarnosti je plata još daleko manja, jer veliki broj radnika mora da deo zarade vrati poslodavcima, tako što kada primi na račun, na primer, 50.000 dinara, poslodavcu mora da vrati 10.000 dinara. Isto se događa i sa minimalnim zaradama“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je to moguće jer nema države koja ima institucije.
„Garantujemo da ćemo izgraditi sistem i institucije i da će se poštovati zakoni. Zakoni moraju da odgovaraju potrebama srpske privrede i tržišta rada i dostojanstvenom životu svakog radnika“, rekao je Aleksić.

Aleksić je dodao da se zaposleni širom Srbije sa kojima je razgovarao žale uglavnom na strane investitore kao poslodavce, dok država stranim investitorima daje 200 miliona evra godišnje iz budžeta i predstavlja ih pokretače privrede.

„Srbija je postala država u kojoj su i radnici na određeno i na ugovor, jer ih je tako lakše ucenjivati. Direktori takođe rade na određeno, pa tako od 2016. godine nemamo direktora Srbijagasa, jer mu je tada istekao mandat, i tako je i sa drugim javnim preduzećima, koja su zbog toga izvor korupcije, pa novac koji bi trebalo da završi kod radnika završi u džepovima grupice ljudi koja misli da je privatizovala Srbiju“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je jedini način da se takvo stanje promeni učestvovanje na izborima i u političkom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari