Aleksić: Samo promena vlasti garantuje da Rio tinto neće trovati Srbiju 1Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Član koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Miroslav Aleksić izjavio je danas da samo promena vlasti na izborima 3. aprila garantuje da neće biti „trovanja zemlje“, rudnika litijuma kompanije Rio tinto i da se Srbija „neće razvijati kao rudarsko okno“.

„Država ne sme da prodaje svoje građane i nema tog profita kojim se mogu platiti zdravlje i životi građana. Pozivam građane da ne nasedaju na prevaru vlasti da je projekat Rio tinta završen, jer ta kompanija kupuje zemlju kod Loznice i njene aktivnosti će se nastaviti i posle izbora 3. aprila ako Srpska napredna stranka (SNS) ostane na vlasti“, rekao je Aleksić u emisiji Reč na reč na Radio-televiziji Srbije.

Aleksić je istakao da bi Rio tinto za deset godina rada rudnika litijuma ostvario profit od četiri milijarde dolara, dok bi Srbija od rudne rente dobila tek izmedju 60 i 100 miliona dolara.

On je naveo da prihod od poljoprivrede na toj teritoriji na kojoj je predviđen rudnik litijuma iznosi 80 miliona evra godišnje, dok vlast „nudi 10 deset miliona evra kroz rudnu rentu i zapošljavanje radnika u rudniku“.

„To je sumanuta politika i ovo je trenutak u kojem se borimo za opstanak Srbije da sačuvamo zemlju. Izbori 3. aprila su prilika da sačuvamo naša bogatstva i da bude mnogostruko bolje nego da režim Srbiju pretvori u rudarsko okno“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da ne postoji primer države u svetu koja se obogatila od rudarstva.

„Da je to moguće, onda bi najbogatije bile države u Africi. Ne postoji ni ‘zeleno rudarstvo’ i ne postoji nikakva ekonomska računica za razvoj rudarstva. Udeo rudarstva u bruto društvenom proizvodu razvijenih država je 0,1 odsto, u Srbiji je oko tri odsto, a u najnerazvijenijim državama sveta između 13 odsto i 20 odsto“, rekao je Aleksić.

Član koalicije Moramo Đorđe Miketić izjavio je da se danas postavlja pitanje da Srbija treba da bude „rudarska afrička kolonija 19. veka“ ili zemlja zdrave hrane i zdravih ljudi.

„To nije pitanje rudne rente, već opstanka i da li želimo da Srbija bude rudarska kolonija“, kazao je Miketić.

On je rekao da se u Srbiji na 200 lokacija vrše istraživanja, a da se, kako tvrdi, novim Prostornim planom Vlade Srbije planira otvaranje 40 novih rudnika.

„Na samo jednoj takvoj bušotini u dolini Jadra za rudnik Rio tinta primećeno je curenje arsena, zbog čega se ta zemlja ne može koristiti“, dodao je on.

Miketić je naveo da će „prva stvar“ koju će koalicija Moramo u Skupštini uraditi jeste uvođenje zabrane rudarenja litijuma i bora.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da je „završena priča“ s rudarskom kompanijom „Rio tinto“, koja je nameravala da otvori rudnik litijuma u okolini Loznice.

Kandidat za predsednika Srbije Patriotski blok Boško Obradović izjavio je da, ukoliko ta koalicija pobedi na izborima, biti zabranjena prodaja strateških resursa, zemljišta i pijaće vode.

On je kazao da rudarenje vidi kao perspektivan sektor za Srbiju, već sektori poput poljoprivrede, telekomunikacije i informacionih tehnologija.

„U svemu u čemo možemo da budemo uspešni, a ne da nam deca rade u rudnicima“, rekao je Obradović i dodao da Patriotski blok ne bi dozvolio otvaranje rudnik litijuma u Loznici.

Član koalicije Suverenisti Milan Stamatović izjavio je da prirodni resursi – voda, vazduh i zemlja, nisu na prodaju i da oni moraju biti u „narodnom suverenitetu“.

Stamatović je kazao da je aktuelna vlast načinila odredjene greške tokom svog mandata, poput usvajanja uredbe o otvaranju rudnika litijuma u Loznici.

On je dodao da u područjima gde je moguće baviti se poljoprivredom i turizmom u te sektore i treba ulagati.

Član koalicije „Ivica Dačić – premijer Srbije“ Dušan Bajatović izjavio je da, što se njega tiče, projekat otvaranja rudnika litijuma u Loznici obustavljen.

„Ja mislim da treba da se formira državna korporacija i da država ima udela u poslovima eksploatacije državnih resursa“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari