Apel opoziciji: Više od 50 javnih ličnosti uputilo javni poziv povodom izbornih rezultata 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Nakon održanih izbora, a povodom rezultata na istim, poslat je Javni poziv opoziciji koji je potpisalo preko 40 javnih ličnosti, profesora, intelektualaca, glumaca, a koji prenosimo u celosti.

Svesni činjenice da su se izbori u nedelju održali uz niz neregularnosti, predizborni, izborni i postizborni inženjering predstavnika vlasti i zbog osnovanih sumnji u potencijalnu izbornu krađu, mi dole potpisani pozivamo sve predstavnike opozicije da građanima i građankama saopšti sve neregularnosti koje su dokumentovali na biračkim mestima, a javnost obavesti o podnetim prigovorima i daljim planovima (uključujući i potencijalna protestna okupljanja).

Takođe, podsećamo javnost da se deo političkih partija potpisivanjem Sporazuma za ogovornu Srbiju obavezao da će: „uspostaviti koordinaciju kontrole izbora kroz redovnu saradnju predstavnika potpisnika/ica Sporazuma koji su zaduženi za kontrolu izbora na nivou svojih organizacija. Potpisnici/ice Sporazuma su se obavezali na zajedničko planiranje pokrivanja biračkih mesta članovima/ icama biračkih odbora kao i na blagovremeno obaveštavanje drugih organizacija potpisnica sporazuma o eventualnim problemima tokom izbornog procesa, kako bi omogućili sinhronizovanu i zajedničku borbu protiv eventualne krađe na izborima“, kao i da „po okončanju izbornog procesa neće ulaziti u bilo kakvu saradnju niti koaliciju sa partijama, udruženjima građana i pojedincima iz aktuelne vlasti ili bliskim aktuelnoj vlasti koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisane nadležnosti najviših državnih institucija“.

Ova borba je zajednička i opšta, stoga još jednom pozivamo sve opozicione političke partije i koalicije da budu jedinstvene kako bi građanima koji su im dali poverenje u najkraćem mogućem roku, koliko još danas, predstavili dalje korake u utvrđivanju pune istine o rezultatima izbora, a građane i građanke da na sve zakonom dozvoljene načine brane izbornu volju.

Očekujemo odgovorno ponašanje svih opozicionih političkih partija koje su učestvovale na izborima 4. aprila, očekujemo pravovremenu i adekvatnu reakciju, očekujemo da se u što kraćem roku građanima koji su glasali za opoziciju pojasni dvodnevna ćutnja i dalji (detaljni i konkretni) planovi borbe za svaki glas, kako se malo i mukom stečeno poverenje ne bi rasulo.

Potpisnici:

1. Marko Oljača

2. Svetlana Bojković

3. Vesna Rakić Vodinelić

4. Dubravka Stojanović

5. LJubomir Erić

6. Radoslav Milenković

7. Dragan Velikić

8. Aida Ćorović

9. Aleksandar Baucal

10. Tamara Džamonja Ignjatović

11. Zoran Radovanović

12. Vesna Pešić

13. Danica Popović

14. Zoran Erić

15. Bojana Novaković

16. Slobodan Cvejić

17. Marija Babović

18. Petar Janjatović

19. Aleksandra Glovacki

20. Dijana Milošević

21. Janko Baljak

22. Nedim Sejdinović

23. Mirjana Đurđević

24. Milena Dragićević Šešić

25. Miloš Đajić

26. Jelisaveta Tatić Čuturilo

27. Bojana Nikitović

28. Goran Skrobonja

29. Milorad Roganović

30. Aleksandra Bosnić Đurić

31. Sonja Biserko

32. Bojana Bodroža

33. Boris Varga

34. Zvonimir Đorđević

35. Dejan R. Radovanović

36. Aleksandra Hristov

37. Dijana Mitrović Longinović

38. Dragoslav Gane Ivanović

39. Radivoje Jovović

40. Tatjana Rosić

41. Bojana Ćebić

42. Radoš Ivanović

43. Jelena Milojević

44. Saša Jelenković

45. Vladimir Sovilj

46. Vidosava Starović

47. Goran Marković,

48. Jelena Mitrović,

49. Branka Mihajlović

50. Srdan Golubović

51. Jelena Đorđević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari