Đilas: Prihvatljiv Čupićev predlog o nadstranačkom telu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Uslove za nove izbore u Beogradu moguće je popraviti ako se prihvati predlog profesora Čedomira Čupića da se formira zajedničko telo opozicionih stranaka i nestranačkih ličnosti koji nemaju političke ambicije, kaže za Danas Dragan Đilas, predsednik stranke Slobode i pravde, članice koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, koja je bila drugoplasirana na izborima 3. aprila.

– Na ove izbore (nove u Beogradu, prim. nov.) će se ići uz privremeni organ koji će upravljati gradom nekoliko meseci i koji će biti sastavljen od predstavnika vlasti i opozicje, ali to nije dovoljno. Moraju se proveriti birački spiskovi, paritetno formirati organi koji sprovode izbore, poboljšati medijska situacija. Do toga ćemo najlakše doći ako se prihvati predlog profesora Čedomira Čupića o formiranju zajedničkog tela opozicionih stranaka i nestranačkih ličnosti koji nemaju političke ambicije. To telo bi definisalo zajedničke zahteve opozicije, ali i radilo na smanjenju nesuglasica među opozicijom. Od toga kakvi budu uslovi zavisiće i rezultat, odnosno da li će ideološki bliske opozicione stranke moći da formiraju vlast ili ne, kaže Đilas.

– Novi izbori u Beogradu, što je bio zahtev koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, su šansa da se Beograđani izjasne samo o svom o gradu i o tome kako će on dalje funkcioinisati. Da li će to biti za šest ili devet meseci nije neka razlika, ali je ogromna razlika u odnosu na period od četiri godine, koliko bi SNS vladao da nemamo nove izbore, ističe lider Stranke slobode i pravde.

– Na tim izborima se neće glasati za i protiv Vučića, jer on tada neće ni biti predsednik SNS-a, niti će se iznositi stav o ratu u Ukrajini ili nekim nacionalnim pitanjima. Na tim izborima će se izabrati čovek koji će sa svojim timom voditi grad. Ljudi će glas pokazati kome veruju da može da smanji saobraćajne gužve, da gradi obdanista, škole i vrtiće, da sredi ulice da ne budu kao oranice, da može da obezbedi kvalitetne, a ne autobuse koji se raspadaju… glasaće da li žele ljude koji menjaju Beograd prema svojim potrebama i kriterijumima ili ljude koji će ih slušati. Svi koji govore da će izlaznost biti manja potcenjuju Beograđane i njihovu želju da oni odlučuju o tome kako će grad u kome žive izgledati i funkcionisati, poručuje Dragan Đilas.

„Sada, pošto vidimo da će se raspisati novi beogradski izbori, ja predlažem da se formira savet za opoziciju u kome bi se našle tri nestranačke ličnosti. Taj savet bi razmatrao tri osnovne stvari“, rekao je profesor Čedomir Čupić gostujući na televiziji Nova S.

– Jedna stvar su mogući nesporazumi između samih opozicionara, u tom slučaju bi trebalo videti kako da se smanje tenzije i da se razgovara, jer u politici ne može bez dijaloga. Druga stvar je da se vidi kako da opozicija bude medijski prisutna uoči beogradskih izbora, ali i da se čuje njen glas u celoj Srbiji. Jedna od ideja je i da se dodeli još jedna nacionalna frekvencija, koju bi mogla da dobije televizija Nova S. Treća stvar je da pomenuti savet na stručni način napravi institucionalni okvir kako da se srede birački spiskovi, rekao je Čupić.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, u nedelju je na TV Pink, potvrdio da je spreman da izađe u susret zahtevu, kako je rekao, drugoplasirane liste Ujedinjeni za pobedu Beograda i da izbori za Skupštinu glavnog grada budu ponovljeni u roku od šest meseci do godinu dana. Zahtev je ispostavio Dragan Đilas, lider SSP, dok druge članice koalicije tvrde da nisu bile upoznate, niti saglasne s tim, međutim kasnije su izrazile spremnost da na novim izborima učestvuju. Prema nezvaničnim rezultatima, jer se izbori ponavljaju na dva biračka mesta u četvrtak, akutelna vladajuća koalicija SNS-SPS ima tesnu većinu od 56 odbornika u gradskom parlamentu koji broji 110 odborničkih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari