DSS: Preuzimanje prava nasledstva princa Filipa značajno i jer je njegov sin prvi Karađorđević posle 90 godina rođen u Srbiji 1"Karađorđevići u Orašcu sa predsednikom DSS"; foto: Prinscreen/YouTube/ POKS - Покрет обнове Краљевине Србије - ПОКС

Demokratska stranka Srbije pozdravlja odluku NjKV Princa Petra da abdicira i prepusti pravo nasledstva srpske krune svom mlađem bratu Princu Filipu Karađorđeviću, smatrajući takvu odluku odgovornom i državotvornom, saopštila je ta stranka.

„Jako je važno u istorijskom i identitetskom smislu da se neguju uporišta srpskog naroda. Sada, kada smo konačno nakon veka lutanja svoji na svome, došlo je vreme da radimo na jačanju nacionalnog utemeljenja, a otvaranje u dogledno vreme javne rasprave u vezi sa državnim uređenjem, svakako predstavlja jedno od važnijih pitanja u tom pogledu“, kažu iz DSS-a.

DSS navodi i da preuzimanje prava nasledstva srpske krune od Princa Filipa I utoliko je značajniji jer je njegov sin Princ Stefan prvi Karađorđević posle 90 godina koji je rođen u Srbiji.

Princ Filip i princeza Danica Karađorđević uoči Sretenja 2021. godine bili su u Orašcu zajedno sa Demokratskom strankom Srbije i Pokretom obnove Kraljevine Srbije (POKS), ali su se kasnije ogradili, rekavši da ta poseta nije imala nikakvu političku konotaciju.

„Naša poseta Orašcu uoči Sretenja nije imala nikakvu političku konotaciju. Sa nama su bili simpatizeri POKS-a, DSS-a i drugih organizacija koje baštine ljubav prema Otadžbini i poštovanje prema naslednicima Vožda Karađorđa. Nisam imao ništa protiv ideje da se zajedno pojavimo u Orašcu. Moj uslov je bio da svi stanemo pod jedan barjak, pod jednu zastavu. I to će uvek biti moj jedini uslov. Bez različitih stranačkih obeležja koja nas dele, jer kao što rekoh, naša vizija je jedinstvo, sloga, zajedništvo. Tim činom na Orašcu smo pokazali da je moguće sve podele i grupisanja staviti po strani. Naša misija i naš jedini cilj je da svi zajedno, složno, stanemo pod jednu zastavu – zastavu Srbije“, rekao je u junu 2021. princ Filip za YouthVibes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari