Čestitke i ćutanje u dinastiji Karađorđević: Ko podržava budućeg princa naslednika Filipa Karađorđevića? 1Foto: dvor,rs

„Abdikciju“ princa Petra Karađorđevića u korist njegovog mlađeg brata, koji će ubuduće nositi titulu „princa naslednika“ – Filipa Karađorđevića, pozdravio je do sada samo jedan član šire porodice Karađorđevića, princ Mihailo sa kojim je upravo Filip u dobrim odnosima, oglasio se i predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović, ali ne i otac prinčeva, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Iako Srbija nije monarhija, i mi plemiće za trku imamo pa dešavanja u „kraljevskoj“ porodici privlače pažnju javnosti. Posebno veliku pažnju već neko vreme unazad privlače aktivnosti princa Filipa, koji se sve intenzivnije oglašava o važnim političkim i društvenim pitanjima, a sa titulom „princa naslednika“ može se očekivati da će to raditi još učestalije.

Kako je naveo i sam princ Petar Karađorđević u obrazloženju svoje odluke, njegov mlađi brat Filip je taj koji se interesuje za dešavanja u Srbiji i koji želi da posveti svoj život kruni.

Na ova dešavanja u domaćoj javnosti gleda se kao na „egzotičan čin“, kako je naveo novinar i publicista Luka Mičeta ranije danas za televiziju N1, uzevši u obzir da u Srbiji nema stvarnog prestola koji bi se nasleđivao.

Ipak, pažnju privlače reakcije, posebno one od drugih članova kraljevske porodice, a možda još i više intrigira odsustvo reakcija.

Prvi član porodice Karađorđević koji je komentarisao promenu prava na eventualnu vladarsku poziciju, bio je princ Mihailo Karađorđević, sin kraljevića Tomislava i unuk kralja Aleksandra I koji je pružio punu podršku novom princu-nasledniku Filipu.

„U potpunosti podržavam odluku svog bratanca Petra da prenese svoje dužnosti, prava i obaveze na Filipa. Duboko verujem da će Filip životom u Srbiji i svojim zalaganjem dati izuzetan doprinos našoj zemlji, našem narodu i našem društvu“, naveo je princ Mihailo Karađorđević u pisanoj izjavi.

Princ Mihailo je naveo da je tokom proteklih godina imao prilike da se uveri u „Filipove iskrene namere i istinsku brigu za napredak srpskog naroda, u Srbiji i van nje“.

Sa princom Mihailom, princ-naslednik Filip ima posebno bliske odnose, kako je i sam istakao u specijalnom intervjuu za Danas datom za božićno izdanje Danasa početkom ove godine.

Na pitanje da li održava veze sa ostalim Karađorđevićima, koje je usledilo posle pitanja o spekulacijama da se članovi njegove mnogobrojne dinastije među sobom i ne slažu baš najbolje, Filip je rekao da nijedna porodica ne funkcioniše besprekorno, ali je izdvojio one sa kojima jeste u dobrim odnosima.

„ Apsolutno. Imam vrlo česte i vrlo prisne odnose sa gotovo svim članovima kraljevske porodice Karađorđević. Najčešće sa knezom Mihailom koji sa porodicom živi u Topoli, ali i sa knezom Đorđem, knezom Vladimirom, kneginjom Jelisavetom…“, naveo je on tom prilikom.

Upravo zbog ranije pominjanih spekulacija da u Kraljevskom domu postoje neslaganja i u glavnoj naslednoj „grani“, zanimljiv je sled događaja oko „abdikcije“, i moguće reakcije ostalih članova porodice.

Za sada se o ovom činu nije oglasio najvažniji u porodici – otac prinčeva i prvi u redu za „presto“, prestolonaslenik Aleksandar Karađorđević, koji je i šef doma Karađorđevića.

To je zapazio u svojoj izjavi za N1 i Luka Mičeta, koji je napisao više biografskih knjiga srpskih vladara.

„Aleksandar ima godina, nema ga dugo u javnosti, kakvog je zdravlja, da li je u Beogradu. Nije nikakvu izjavu dao povodom ove abdikacije… Pošto su to njegova deca, mogli bismo da dobijemo neku izjavu od njega kako vidi ovu abdikaciju… Nema ni čestitke, nema čestitke ni od crkve“, naveo je Mičeta.

On je kao neobičnosti istakao i to što abdikacija nije potpisana u Beogradu, činu nije prisustvovao prestolonaslednik Aleksandar ni administrator zapadno-evropske eparhije episkop Dositej Motika.

Mimo članova porodice, za sada se oglasio još i predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović koji je, osim što je rekao da je princ Filip „dobro primljen“ za ulogu koja ga očekuje, njemu lično „žao“ što je princ Petar doneo ovakvu odluku.

Na zvaničnoj internet preznetaciji Kraljevske porodice Srbije još uvek nema nikakvih informacija ni saopštenja povodom promena u pravima reda nasleđivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari