Ferida Čustović (SSP): Alimentacioni fond kao pomoć samohranim roditeljima 1Ferida Čustović i Ana Prćić, foto: Natalija Jakovljević

Predsednica Ženske mreže Stranke slobode i pravde (SSP), Ferida Čustović, prisustvovala je tokom vikenda osnivanju lokalne ženske mreže u Subotici na čijem je čelu inženjerka agronomije Ana Prćić. Čustović je rekla da su upravo žene prepoznale ovu stranku kao mesto gde mogu ostvariti svoja prava koja su u poslednjoj deceniji značajno ugrožena odnosom vlasti.

“Žene u gradu i na selu najviše interesuju pitanja zapošljavanja, pitanja mobinga, odgoja i školovanja dece, na koji način funkcionišu gradovi, da li je dovoljno škola, vrtića, kakva je infrastruktura, na koji način se odvija zapošljavanje, da li ima dovoljno zaposlenih u porodicama, da li deca mogu da dođu u svoje škole bez teškoća, da li je potrebno da ih roditelji odvode i dovode”, navodi Čustović.

Podseća da žene često trpe mentalnu i neretko fizičku torturu svojih bračnih drugova ili partnera.

“SSP je mesto gde se njihov glas može uvek čuti i gde 40 odsto članstva čine žene, gde se na čelima gradskih odbora nalaze upravo one, sa čime se naša politička organizacija izuzetno ponosi”, kaže Čustović.

Kako ocenjuje, u prilog tome ide da je nositeljka izborne liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ na parlamentarnim izborima, koji će se održati 3. aprila ove godine, “danas najhrabrija žena u Srbiji, Marinika Tepić”.

Predsednica lokalne Ženske mreže SSP-a u Subotici, Ana Prćić, rekla je da je jedan od najčešćih problema sa kojim se suočavaju žene u Subotici, posebno žene starije od 50 godina – zapošljavanje.

Ferida Čustović (SSP): Alimentacioni fond kao pomoć samohranim roditeljima 2
Foto: Natalija Jakovljević

Ona je u ime Ženske mreže ponudila pomoć tim ženama u sastavljanju profesionalnih biografija (CV) kao i obuku kako da dođu do neophodnih informacija koristeći računare odnosno internet alatke koje su danas dostupne svima ali, kako kaže, nažalost “informatička pismenost među starijim stanovništvom u Srbiji nije nešto posebno visoka”.

“Naš cilj je promovisanje alimentacioninog fonda zato što je to nešto što u današnje vreme je neophodno za rad u Subotici. Razvod je počeo da ide u modu, jako mnogo ima samohranih roditelja, njima treba pomoć od prvog momenta, da ne dođe do toga da se ne mogu razvesti zato što zavise od partnera, materijalno ili na bilo koji drugi način”, smatra Prćić.

Ona ističe da će SSP Subotica pomoći ženama žrtvama nasilja u porodici i da će vrata ove stranke biti uvek otvorena za sve žene koje nemaju kome da se obrate, a suočavaju se sa nasiljem u porodici.

Čustović podseća da je alimentacioni fond jedan od prvih projekata Ženske mreže SSP-a koji je zajedno pripremljen kao predlog zakona.

“Procenjuje se da ima od 150.000 do 300.000 samohranih roditelja. Naš alimentacioni fond, kada se bude osnovao, isplaćivaće samohranom roditelju nadoknadu sve do momenta dok sudovi ne budu uspeli alimentaciju da naplate od nesavesnog roditelja. Dete će sve vreme kao i samohrani roditelj dobijati nadoknadu iz alimentacionog fonda, i za vreme brakorazvodne parnice i za vreme postupka”, ističe Čustović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari