Istraživanje: Kome bi glas dalo najviše neodlučnih glasača opozicije u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Rejting kolalicije SNS i SPS je 55 odsto, zatim sledi koalicija „Ujedinjena Srbija“ sa 13, 5 odsto, koalicija „Moramo“ sa 7, 5 odsto, Dveri i Zavetnici sa po pet odsto, koalicija Nada, SRS i DJB sa po dva odsto, pokazuje istraživanje koje je od 17. do 26. januara 2022. putem terenske ankete sprovela agencija Sprint insight na uzorku od 1.179 ispitanika na teritoriji Srbije bez KiM. Margina greške je plus-minus 2,85 odsto.

Docent FPN Dušan Vučićević za Danas kaže da su ovi rezultati rejtinga aproksimativni, a u trenutku merenja nije se znalo hoće li SNS i SPS ići zajedno ili odvojeno pa su mereni zajedno.

– Osim koalicije SNS i SPS u ostalim podacima uključen je i deo birača koji su najpre rekli da će glasati za opoziciju ali da ne znaju još za koga. Onda im je postavljeno još jedno pitanje – ukoliko bi glasanje bilo obavezno i morate da glasate, za koga biste u toj situaciji glasali. Dakle te neodlučne, meke glasače opozicije smo merili na osnovu tog puš pitanja i prebacivali ih na one koji su se već izjasnili. Najveći deo, više od četvrtine, tih deset odsto birača koji još ne znaju za koga će glasati iz opozicije pretpostavlja da će glasati za zelenu koaliciju, nešto manje od četvrtine kaže da će glasati za koaliciju oko SSP, ostatak, nešto manje od polovine se deli na partije desne opozicije – pojašnjava Vučićević.

Ispitanicima je ponuđena i lista predsedničkih kandidata o kojima su se izjašnjavali odgovarajući na pitanje koliko je verovatno da biste na predsedničkim izborima glasali za ove kandidate. Ispitanici su mogli da se izjasne i za više kandidata.

Pa je istraživanje pokazalo da bi 45,7 odsto građana, uključujući i one koji ne izlaze na izbore, glasalo za Aleksandra Vučića za predsednika.

Kada je reč o zasada potvrđenim kandidatima za Zdravka Ponoša, kandidata koalicije „Ujedinjena Srbija“ glasalo bi 10, 8 odsto, Boška Obradovića, lidera Dveri 8,5, Miloša Jovanovića, lidera DSS 5,3 odsto, Milicu Đurđević liderku Zavetnika 16,1 odsto, Srđana Škora 1,5 odsto.

Mereni su i Marinika Tepić iz SSP 13,5 odsto, Božo Prelević iz SSS sa 7,5, Miroslav Aleksić iz NS 6, 7, Savo Manojlović, Kreni-promeni 15,2 odsto, Boris Tadić, lider SDS 5, 6 odsto, doktor Branimir Nestorović sa čak 23 odsto ili voditelj Ivan Ivanović sa 13,5 procenata.

Da će Vučić pobediti u prvom krugu predsedničkih izbora misli 65 odsto građana a da neće 21 procenat, pokazalo je ovo istraživanje.

Na pitanje da li podržavate aktuelnu republičku vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, da uopšte ne podržava izjasnilo se 36,6 odsto ispitanika, uglavnom ne podržava 15,5 odsto, a uglavnom podržava 22 procenta i u potpunosti podržava 25,9 odsto ispitanih.

– Ispada da je malo više onih koji ne podržavaju ali to je zato što se u njima nalazi gro onih apstinenata i onih koji neće izaći na izbore i digli su ruke od politike. Oni neće reći da podržavaju vlast što to ne znači da podržavaju opozicju, već ne izlaze na izbore. Iz toga poizilazi da među apsinentima postoji nešto veći potencijal za opoziciju ali pitanje je koliko opozicija može da ih izvuče na izbore, pogotovo šte ti ljudi misle da im se političari uopšte ne obraćaju, nezainteresovan su i digli su ruke od politike – zaključuje Vučićević.

Na pitanje kako doživljavaju lidere na skali od 0 do 10, Vučiću je 27 odsto dalo ocenu 10, zatim sledi ministar Ivica Dačić sa 12,2 procenata pa premijerka Ana Brnabić sa 9,6 odsto desetki, ministar Aleksandar Vulin sa 7,6 i član SNS Aleksandar Šapić sa 6,6 odsto najviših ocena, a ministar Nebojša Stefanović ima 2,1 procenta desetki.

Kada je reč o opoziciji, najviše desetki je dobio direktor kampanje Kreni-promeni Savo Manojlović 5,3 odsto, zatim sledi Milica Đurđević predsednica Zavetnika sa 5,1, pa Marinika Tepić, potpredsednica SSP sa 4,7, zatim Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka sa 2,8 odsto desetki, Dragan Đilas, lider SSP sa 2,2 odsto,Vuk Jeremić, lider NS sa 2 odsto, Boško Obradović, lider Dveri 1,8, Nebojša Zelenović, lider Akcije 1,6, pa Zoran Lutovac, lider DS 1,2, Saša Radulović, lider DJB sa 1 odsto i Dobrica Veselinović, iz Ne davimo Beograd i Miloš Jovanović, lider DSS sa po 0,8 odsto dobijenih desetki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari