Jovanović (NS): Srbija mora da bude vojno neutralna,a vodi ličnu politiku Alaksandra Vučića 1Stefan Jovanović Izvor: Narodna stranka

Generalni sekretar Narodne stranke i kandidat za poslanika na listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Stefan Jovanović izjavio je danas da Srbija mora da ostane vojno neutralna i da vodi nezavisnu spoljnu politiku usklađenu sa nacionalnim interesima.

„Takva spoljna i bezbednosna politika trebalo bi da zaštiti Srbiju i sve naše građane u turbulentnim vremenima“, rekao je Jovanović u emisiji „Reč na reč“ emitovanoj na Radio Beogradu, a prenosi Narodna stranka.

Jovanović je istakao da Srbija, međutim, danas ne vodi nezavisnu spoljnu politiku, nego „ličnu spoljnu politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čiji je jedini cilj da zaštiti kriminalni režim na vlasti“.

„Srbija gradi savezništvo sa Albanijom i glasala je za članstvo Albanije u Savetu bezbednosti UN i to u godini koja može biti presudna za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, a SNS je u Prištini u koaliciji sa Aljbinom Kurtijem. Sve je to duboko protivno nacionalnim interesima Srbije“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je su ekonomske koristi od inicijative „Otvoreni Balkan“ vrlo male, a političke „gotovo nikakve“, kao i da je samo Albanija imala korist od te inicijative, jer je zahvaljujući glasu Srbije od 1. januara postala nestalna članica Saveta bezbednosti UN: „Rezultat inicijative ’Otvoreni Balkan’ jeste stvaranje neprirodnog savezništva između Srbije i Albanije.“

„Vlast SNS-a je o nacionalnim interesima pregovarala tako da Vučić sedi na hoklici u Vašingtonu, a da Izrael posle tog navodnog pregovaračkog uspeha prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu“, dodao je Jovanović.

Jovanović je podsetio da se vlast „hvalila pobedom od 5:0“ u pregovorima o Kosovu i Metohiji, a zapravo je potpisivanjem briselskih sporazuma ukinula sve srpske institucije na severu pokrajine – srpsku policiju, tužioce, sudije, dala je Prištini međunarodni telefonski pozivni broj, omogućila da Kosovo postane deo energetskog sistema Albanije…

„Priština je tokom vlasti SNS-a postala članica međunarodnih organizacija“, rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da Srbija u poslednjih deset godina „veoma nekompetentno vodi unutrašnju i spoljnu politiku“ i da se poziva na strateško partnerstvo i dobre odnose sa Kinom i Rusijom, a nema ambasadore ni u Moskvi ni u Pekingu, dok je Vašingtonu „nažalost ambasador Marko Đurić – Mister Bin“.

„’Jovanjica’ je narko afera u koju se država uključila da bi zaštitila ključne učesnike te afere. Droga iz ’Jovanjice’ je trebalo da završi na ulicama gradova Srbije, a okrivljene kao advokati zastupaju visoki funkcioneri SNS-a“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je Srbija zaglavljena u procesu evropskih integracija i da članstvo u EU „nije na stolu“, a da bi postala članica EU, Srbija bi morala da postane uređena demokratska država vladavine prava u kojoj važe demokratski standardi.

„Danas u Srbiji nema vladavine prava, nego je državni vrh umešan u ’Jovanjicu’, najveću narko aferu, kao i u aferu ’Krušik’, a postoje i hiljade drugih afera u koje je režim umešan“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari