Karić: Mi ćemo zasluženo ući u parlament, nismo se „prikačili“ SNS (VIDEO) 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

„Pokret Snaga Srbije je aktivan, mi ćemo zasluženo ući u Parlament, nismo se mi prikačili nikome, na ničija leđa, kao što je bilo nekih diskusija iz okruženja SNS – da li se mi tamo šlepujemo. Uzoran smo primer, znaju odlično naš kapacitet. Samo Bogoljub Karić ima preko 1, 3 miliona pratilaca na Fejsbuku“.

To je rekao Dragomir Karić, kandidat za narodnog poslanika ispred Pokreta snaga Srbije na parlamentarnoj listi Srpske napredne stranke pod sloganom „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“.

Karić je gostovao u Danasovoj rubrici „Intervju na mreži“, u okviru izbornog serijala za predstavljanje kandidata za narodne poslanike, kao predstavnik prve liste koja je predala potpise za republičke izbore koji će se održati 3. aprila.

On je govorio o razlozima za njegovu ponovnu kandidaturu za naredni saziv Skupštine i odgovorio na pitanje čitalaca da li se kandiduje zbog poslaničkog imuniteta.

„Šta znači poslanički imunitet? To ništa ne znači ako imate minimum savesti i morala. Pa zar mene treba da štiti poslanički imunitet? Mene pre svega štiti moje ime i prezime, moj rad, moja porodica a porodica je najsigurnije mesto“, naglasio je Karić.

On je rekao da „kada dođe do toga“, nikoga ne može da zaštiti poslanički imunitet i podsetio da je bilo slučajeva ukidanja imuniteta za poslanike protiv kojih su podnete krivične prijave i koji su završili u pritvoru.

Karić je bio upitan i da li iz redova njegovog pokreta ima kandidata za narodne poslanike koji nisu članovi porodice Karić.

„Svi koji su sada na listi nisu u porodici Karić“, naveo je Dragomir, ističući da će za predstojeće izbore u ime PSS na listi nastupati on, Marko Bogdanović, Momir Stojilković i Vladan Babić.

I pored toga, on ističe da ne vidi zašto je problem da se članovi jedne porodice pojavljuju u skupštini.

„PSS je jedna velika porodica, svi članovi se tako osećaju. Meni ništa ne smeta što je u Parlamentu bio Jovo Krkobabić, pa njegov sin, pa njegov unuk“, odgovorio je Karić.

Na pomen članova PUPS-a, Karića smo upitali i da li su poruke koje je slao njegov brat Bogoljub Karić, predsednik Pokreta snaga Srbije, neposredno pred raspisvanje izbora, o tome da želi da promeni datum rođenja i podmladi se kako ne bi išao u penziju – zapravo predizborne poruke i kampanja upućena penzionerima.

„Poenta Bogoljubovog zahteva da mu se promeni godina rođenja je sledeća – zašto jednim potezom pera terate ljude sa 65 godina, koji su u punoj snazi, da odlaze u penziju, da završavaju svoj radni vek? Bogoljubov predlog nije taj da svima treba da se odloži odlazak u penziju, već onima koji to žele, koji se tako osećaju. Inače, Bogoljub ne prima penziju“, naglasio je njegov brat.

Izuzetno loše što nema opozicije u skupštini

Za predstojeće izbore, Dragomir se kandiduje za poslanika jer, kako kaže, želi da učestvuje u zakodavnim postupcima i svojim idejama doprinese boljem radu parlamenta, a posebno skupštinskih odbora čiji je član bio i u prethodnim sazivima.

„Trudićemo se maksimalno da damo svoj doprinos u usvajanju novih zakona, posebno u skupštinskim odborima, gde smo bili aktivni pogotovo ja. To su bili odbor za poljoprivredu, tuziram, ekonomiju, mislim da tu čovek i njegove ideje i iskustvo mogu da dođu do izražaja“, naglasio je Karić.

On je naveo da u ovim odborima postoji prava diskusija, za razliku od glasanja za zakone u Narodnoj skupštini gde se vidi, kako je rekao „partijska disciplina“ a često i potreba za ličnom promocijom narodnih poslanika.

„U odborima ima mnogo nesuglasica, vraćamo mi gospodu ministre i državne sekretare na novo čitanje, novo pisanje zakona. Ne postoji još nijedan odbor da ja nisam imao pripremljena pitanja i vrlo korektan razgovor. To nisu stranački razgovori ja sam tu u ime građana, ne samo ja nego i predstavnici SNS. Vrlo su žestoki ti razgovori ponekad“, naveo je Karić.

On ističe da je loše što u prethodnom sazivu nije bilo opozicije koja bi takođe učestvovala u ovakvim diskusijama.

„Sad praktično nismo imali opoziciju, što je izuzetno loše jer bez dobre i konstruktivne opozicije, mi ne možemo da imamo dobre zakone. Ali verujem da će u novom sazivu biti ta mogućnost, pogotovo što je cenzus tri odsto“, naveo je on.

Na pomen opozicije, Dragomir Karić dodaje i da bi voleo da čuje njihov program kao i predloge šta to može bolje da se uradi u Srbiji, a ne samo kritike i kampanju da će oni „osloboditi Srbiju“.

„Politika opozicije treba da bude Srbija, Srbija i samo Srbija. Najviše što treba da odu dalje to su susedi Srbije, samo u oblasti ekonomije. Mene interesuje šta bi oni ponudili novo da živimo bolje? Ne vidim nijednu ekonomsku temu koju su oni pokrenuli. Šta su dobili od tog bojkota pre dve godine? Ništa. Sad su došli opet da počnu sve od početka“, naveo je on.

Karić: Mi ćemo zasluženo ući u parlament, nismo se „prikačili“ SNS (VIDEO) 2
Foto: Danas

O Rusiji i Ukrajini: Nema smisla opredeljivati se između dva bratska naroda

S obzirom na dugodišnje iskustvo poslovanja BG grupe u Rusiji, Belorusiji, ali i Ukrajini, Dragomir Karić je govorio i o aktuelnom pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine ističući da rat nikada nije dobar, a da je Srbija zauzela najbolji mogući stav prema tome.

„Taj sukob vidim kao da je to sukob Srbije i Crne Gore. Može da priča ko šta hoće, ali to su dva izrazito bliska, bratska naroda. I tu nema smisla opredeljivati se. Mislim da je naš predsednik Aleksandar Vučić postupio u potpunosti ispravno. Ko smo mi da se mi opredeljujemo i budemo na jednoj strani, da li to neko nas pita i da li će to nešto da promeni“, upitao je Karić.

On kaže da će se rat svakako završiti „za zelenim stolom“, te da je zato još besmislenije da mi sada zauzimamo stranu, a kasnije treba da održimo dobre odnose i sa jednima i sa drugima.

„Sutra će oni sesti za sto i dogovoriće se, a bilo bi pogubno da mi, vođeni emocijama, stanemo samo na jednu stranu“, naveo je Karić.

On ističe i da je dokaz tome da je predsednik Srbije „dobro postupio“ to što je dobio podršku za svoj stav i od Rusije, SAD, Kine.

„Možda malo Evropa zateže“, primećuje Karić, jer traži „od nas da nešto poštujemo i budemo uz njih“ ali on se pita „šta čekaju i zašto nas odmah ne prime“.

Po pitanju moguće ekonomske krize i panike koju tu izaziva u Srbiji, Karić kaže da je „Srbija sigurno obezbeđena“ i da će gasa i nafte uvek biti „problem će biti samo cena“, ocenjuje on.

On ističe i da paniku koja je naterala građane da stoje u redovima za brašno i gorivo, nije izazvao predsednik Srbije već opozicija.

„Opozicija kao da je jedva čekala da se skloni po strani i kaže – evo da ga pustimo (Aleksandra Vučića, prim. aut.) da vidite šta će sad da uradi. Predsednik je rekao da će biti izazova, ali nije rekao potrčite u prodavnice, stanite u red ispred banaka, napravite zalihe“, naveo je on.

Karić ističe i da on nije „advokat“ predsednika Aleksandra Vučića, već da mora da istakne ono što je dobro.

„Svojim idejama, predlozima i projektima mi pomažemo predsedniku Aleksandru Vučiću da nastavi da gradi Srbiju. Ne ulazim u ideologiju i da li se to nekome sviđa ili ne, ali čovek stvarno radi, gradi, stvara“, naveo je Karić.

Prvi milion i bogatstvo Karića

U mnogobrojnim komentarima čitalaca pojavljivala su se pitanja o tome kako su braća Karić stekla svoje bogatstvo, o poreklu imovine, kontroverzama koje su ih pratile. Dragomir Karić kaže da na pitanje „kako je stekao prvi milion“ – odgovara već 50 godina, te da ga je stekao baveći se muzikom. „Stekao sam ga kad sam imao nepunih 20 godina, bavio se aktivno muzikom, bili smo poznata rok grupa. Imam štednu knjižicu Ljubljanske banke na kojoj sam imao 1,117 hiljada maraka tada 1969 godine. I danas su to velike pare, oko pola miliona evra“, naveo je Karić. On dodaje da je pored toga studirao, radio druge poslove i znao kako da ulaže novac.

Zelena salata bila poruka bivšoj vlasti

Čitaoci su Dragomira Karića pitali, u svetlu aktuelnog straha od nestačica hrane, da li će Karići nabaviti za građane zalihe zelene salate, uz 32 miliona konzerva sardine koje pominje predsednik Vučić. Metafora sa zelenom salatom, po kojoj je ostao upamćen Bogoljub Karić,  kada je njome mahao u jednoj emisiji, prema rečima Dragomira Karića je bila „poruka onoj užasnoj vlasti od 2000. do 2012. godine koja je uništavala i hajdučki upadala u banke i fabrike. Bogoljub je mahao tom salatom da pokaže šta sve Srbija uvozi“, podsetio je Dragomir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.