Ko u opoziciji je za, a ko protiv ponavljanja izbora u Beogradu? 1Arhivska fotografija foto: Stefana Savić

Ideja o ponavljanju celokupnih izbora u Beogradu, zbog većeg broja nepravilnosti i trenutno neizvesnih šansi da bilo koja opcija formira vlast u glavnom gradu, među opozicijom se gleda dvojako – od onih koji insistiraju na ponavljanju samo na pojedinim biračkim mestima, do onih koji pozdravljaju ovu ideju jer smatraju da je „krađa“ bilo i previše.

Prvi je ideju o ponavljanju celokupnog izbornog procesa izneo, ni manje ni više, nego Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, bliske režimu dosadašnje vlasti. Na iznenađenje mnogih, ni opoziciji ova ideja nije strana i neprihvatljiva.

Dok izborne liste koje su učestvovale na izborima u Beogradu još uvek čekaju rešenja po njihovim prigovorima i odluku Gradske izborne komisije – da li će se i na koliko biračkih mesta ponoviti glasanje u narednih nedelju dana, predstavnici Ujedinjenih za pobedu Beograda formulisali su ideju da se u Beogradu održe novi izbori, najkasnije do kraja ove godine. U međuvremenu bi Beograd dobio tehničku vlast, a radilo bi se na popravljanju izbornih uslova kako ne bi dolazilo ponovo do većeg broja nepravilnosti. Barem tako to zamišljaju iz ovog dela opozicije.

Dok se čeka reakcija Srpske napredne stranke, pa i njenog dosadašnjeg koalicionog partnera u parlamentu Beograda – Socijalističke partije Srbije, pojedini opozicionari različito su se izjasnili o ovoj ideji.

Iz zeleno-leovg bloka, koalicije „Moramo“ koja je prema preliminarnim podacima trećeplasirana na izborima u Beogradu, Radomir Lazović kaže za Danas da su trenutno posvećeni tome da se izbori ponove na svim biračkim mestima gde je bilo nepravilnosti jer misle da je  „jako važno iscrpeti i poslednju mogućnost smene režima“

-Ako to bude moguće pri ponavljanju izbora na nekim od biračkih mesta, daćemo svoj doprinos. Što se tiče ponavljanja celih izbora u Beogradu, nama bi to samo moglo da koristi, ali nije to važno. Važno je da se ne igramo sa voljom građana i prekrajanjem rezultata. Ako je sve bilo u redu, kako vlast tvrdi, zašto onda da se ponovljaju izbori? Ako nije bilo u redu, već je došlo do krađe, ko je onda kriv i zašto ne odgovara? – ističe Lazović.

On dodaje da ne vidi potrebu da se dva čoveka, s obzirom da je Dragan Đilas kao predstavnik Ujedinjenih pozvao predsednika SNS Aleksandra Vučića na razgovor o ponovljenim izborima, dogovaraju oko svega.

– Takođe, ne vidim zašto bi se dva čoveka, pa bili to i Đilas i Vučić, međusobno dogovarali oko izbora u gradu Beogradu. Ni jedan ni drugi nemaju ingerencije za to, a ukoliko oni možda već imaju neki dogovor, bićemo im opozicija obojici. Mi smo svakako za dogovor opozicionih organizacija i usaglašavanje nastupa prema kriminalnom režimu – rekao je Lazović.

Nešto drugačiji stav, na levom delu spektra, izneo je Boris Tadić, predstavnik koalicije „Ajmo ljudi“, kojoj nedostaje svega par hiljada glasova za prelazak cenzusa i u slučaju njihovog ulaska u parlament grada posle ponovljenog glasanja, odnos snaga bi bio znatno drugačiji, u korist sadašnje opozicije.

Tadić je rekao da je otvoren za ideju ponovljenih izbora, o čemu je razgovarao i sa Draganom Đilasom, ali je napomenuo da je to „teži put“, te da ne vidi zašto se u tom slučaju ne bi ponovili i parlamentarni izbori.

Na desnoj strani političkog spektra koji, prema preliminarnim podacima, ulazi u Skupštinu Beograda, takođe ima oprečnih mišljenja o ponavljanju izbora.

Predstavnici Srpske stranke Zavetnici su rekli da nikako nisu saglasni sa idejom da Dragan Đilas, u ime cele opozicije, pregovara sa Vučićem, ali da ponovljeni izbori možda jesu najbolje rešenje.

„Iako su novi izbori za Gradsku skupštinu najrealnija opcija, podsećamo da postoje zakoni, procedure i institucije, te da to ne može biti predmet dogovora dva čoveka“, saopštili su Zavetnici.

Lider Patriotskog bloka oko Dveri, Boško Obradović, sa druge strane se izričito protivi ponavljanju, kako je napisao na Tviteru.

„Kakvo ponavljanje izbora u Beogradu kad ni ovi izbori još uvek nisu gotovi i ne zna se na koliko biračkih mesta se ponavljaju. Tek nas čeka odluka Gradske izborne komisije po tom pitanju i ponovljeno glasanje od koga zavise konačni izborni rezultati. AV je izgubio BG i nema ponavljanja!“, naglasio je Obradović.

Lider koalicije NADA Miloš Jovanović, pozitivno se izrazio o ideji da Đilas i Vučić razgovaraju na ovu temu, ali nije se opredelio da li je njegova lista za ili protiv novih izbora. On je naglasio da, u datoj situaciji tesne većine, nijedna koalicija ne bi mogla normalno da vlada gradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari