Kosović: U SPC ima onih koji preuveličavaju biblijsku "Molite se za one na vlasti" 1Foto: Oslobođenje

Srpska napredna stranka skupljala je potpise za predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića u crkvenom domu, u čačanskom selu Zablaća, o čemu je pisao portal Direktno. Sagovornike našeg lista pitali smo kako taj čin komentarišu.

„Paroh crkve u čijoj porti su prikupljani potpisi za kandidaturu Aleksandra Vučića sigurno nije nateran na to, već je rado izašao u susret takvom zahtevu. Crkva je politički akter u Srbiji i ta uloga joj je mnogo važnija od verske. Danas se pojedini politički akteri sablažnjavaju zbog prikupljanja potpisa Vučiću, a podržavali su zajedno sa njim formiranje Vlade CG u Ostrogu, uvođenje veronauke, bez crkve ne pomišljaju da se bave kosovskim problemom… Politički licemeri uništavaju naše društvo decenijama“, kaže za naš list Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF).

Nikola Kosović, generalni sekretar Pokreta Oslobođenje kaže da iako kao pokret smatraju da je izlazak na izbore “fatalna greška kojom će biti dat legitimitet izdaji, krađi i daljem uništavanju Srbije od strane Srpske narko stranke, jasno nam je da u našoj Crkvi ima onih koji možda i preuveličavaju značaj biblijskog “molite se za one na vlasti”, pa su ga preinačili u “skupljajte potpise za one na vlasti”. To ne iznenađuje budući da diktatorski režim već deceniju stremi ka tome da stavi pod svoju kontrolu i u svoju službu sve delove društva: od javnih preduzeća, preko medija, do lažne opozicije, a sada je red došao i na Crkvu, koja je uz verni narod ostala poslednja brana Kosova i Metohije u sastavu Srbije i, kao takvu je, kako to izdajnik Vučić razume, treba oslabiti i staviti pod kontrolu. Ipak, siguran sam da je SPC jača od svake vlasti, te da će moći da se odupre takvim pokušajima“.

“Plašim se da svedočimo sve manjem razlikovanju religije i partije, ako ne u teološkom smislu, onda bar u političko-organizacionom smislu. Nesposobnost da se razlikuje crkvena imovina od političke aktivnosti polako stvara normalizaciju jedne političke opcije kao “prirodno” bliske nacionalnoj crkvi. To dalje stvara psihozu kod građana da su zagovornici drugih partija u sustini grešnici, svesno ili nesvesno u službi zla. Neophodno je da se crkva oglasi i da postavi stvari na svoje mesto: politiku van crkve, a političare koji su njeni vernici da tretira podjednako kao svoje vernike“, kaže za Danas politikolog Mladen Mrdalj.

“Iako je skupljanje potpisa zabeleženo u prostorijama parohije koji se koristi i za sekularne događaje, izgleda da sveštenici SPC onu zabranu učešća u izbornoj kampanji koju je doneo Sinod, a koju je prihvatio Patrijarh Porfirije, nisu shvatili na pravi način“, navodi Dušan Lj. Milenković, politički konsultant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari