Kurti: Na izborima 3. aprila nije glasalo ni 20 odsto kosovskih Srba, u Srbiji nema demokratije 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Aljbin Kurti izjavio je da je u nedelju u Srbiju otišlo više od 18.000 Srba sa Kosova, dok je više od 15.000 njih glasalo, dodavši da nije glasalo ni 20 odsto kosovskih Srba, prenosi Reporetri, a piše KoSSev.

„Zbog nedostatka demokratije“ pobednik izbora je u Srbiji bio unapred poznat, smatra Kurti.

On je uputio poziv Evropskoj uniji da bude oštrija prema Srbiji, koja, kako je rekao, čak ni ne osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, napomenuvši da Srbija nije neutralna ni demokratska zemlja, što se vidi i kada se posmatra odnos Srbije prema sukobu Rusije i Ukrajine.

„U Srbiji nema dileme oko ishoda izbora, već samo oko njihovog datuma, jer Srbija nije demokratska država, ali čak ni u uslovima vojne agresije i ruske invazije nije neutralna država, tu se nastavlja autokratija“, rekao je Kurti i pozvao je „Evropsku uniju da osudi autokratiju koja ne osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu“.

Kosovo voli mir, demokratiju i voli da čuva ustavnost i vladavinu prava, rekao je Kurti, kao i da kosovske institucije ne krše ničija prava.

On je dodao da je situacija u nedelju, 3. aprila, bila mirna kada su Srbi otišli da glasaju, a to dokazuje, kako navodi, da je Kosovo može da garantuje bezbednost svih građana.

Kosovskoj policiji se zahvalio na profesionalizmu i efikasnosti u upravljanju situacijom koja je počela organizovanjem autobusa u opštinama sa srpskom većinom do njihovog povratka u Republiku Kosovo, navodi KoSSev.

„Srpski izbori juče nisu održani na teritoriji Kosova jer nismo postigli dogovor, ali građani koji imaju srpsko državljanstvo bili su mirni kada su išli ​​na glasanje koje je organizovano u četiri opštine u Srbiji“, kazao je Kurti.

On je naveo da je, prema podacima koje je dobio do večernjih sati, sa Kosova u Srbiju otišlo više od 18.000 građana, a procenjuje se da je glasalo 15.000 njih.

„Ukupan broj Srba na Kosovu je oko 130.000, nemaju svi pravo glasa, ali izlaznost na izborima u Srbiji je manja od 20 odsto. Išlo je oko 170 autobusa i minibuseva, ali i mnogi drugi sa svojim privatnim automobilima“, rekao je Kurti za Kosovo pres.

Pošto su na ovim izborima bile i dve liste albanskih kandidata za poslanike u Skupštini Srbije, Kurti je rekao da je Albancima iz Preševa, Medveđe i Bujanovca učinjena velika nepravda, jer se procenjuje da je oko 6.000 pasivizirano. Navodi da se sprovodi etničko čišćenje, ali administrativnim metodama.

„Smatram da je nezadovoljavajući rezultat ovih izbora za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu takođe posledica ovog čišćenja“, navodi Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari