Lutovac: Zavetnici, NADA i Dveri su lažna opozicija 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac govoreći o „lažnoj opoziciji“ je za Novu S rekao da je, bez obzira na to da li ove stranke Aleksandar Vučić doživljava kao partnere na koje može da računa, jasno da su građani za njih glasali kao za opoziciju. Lutovac je kazao da pod desničarske stranke na koje Vučić može da se osloni svrstava one političke partije koje su prešče cenzus u Beogradu, dakle Zavetnici, NADA i Dveri.

On je rekao da su pre izbora građani ove stranke doživljavali kao opoziciju i zato glasali za njih, jer da su želeli da glasaju za vlast, podršku bi dali naprednjacima ili socijalistima.

„O tome da oni nisu opozicija svedoče naši ljudi koji su učestvovali u radu izbornih komisija, gde su oni glasali identično sa predstavnicima vlasti. S druge strane, ta samouverenost i poruke nekih od njih koji su rekli da ne dolazi u obzir bilo kakva koordinacija s opozicijom – to su ozbiljni indikatori. Ne može da se tvrdi, ali postoje indikatori koji na to ukazuju“, kazao je Lutovac.

Komentarišući pisanja Nove, Lutovac je rekao i da „čovek koji je dao reč da će izbori biti ponovljeni nije nadležan da je daje“, kao i da je poznat po tome što „njegove reči ne znače ništa“.

Dotakao se rezltata izbora i rekao da su građani glasali protiv aktuelne vlasti, te da je većina građana Beograda pokazala da želi promene, ali da ne sumnja u istinitost Vesićeve tvrdnje da SNS i SPS imaju većinu dovoljnu da formiraju vlast u prestonici.

„Ta izjava verovatno stoji, ali pitanje je kako dolazite do te većine. Ako pogledate apsolutne brojeve onih građana koji su glasali, videćete da je većina glasala protiv ove vlasti. Da li oni koji su do sada bili na vlasti mogu da stvore većinu potrebnu da vladaju? Pa verovatno mogu, tako što će pridobiti neke druge ‘opozicione’ stranke“, kaže Lutovac, prenosi „Nova.rs“.

On dodaje i da je Vučić prolongiranjem formiranja gradske vlasti hteo da stiša nezadovoljstvo Beograđana zbog nepravilnosti na izborima, ali i da je tim potezom hteo da zaustavi nezadovoljstvo unutar svoje stranke „koja je ove izbore faktički izgubila“.

„Mi smo znali da će biti nepravilnosti, izašli smo pod takvim uslovima jer smo znali da je raspoloženje za promenom i pored toga toliko da sve te nepravilnosti mogu da se prevaziđu, ali se ipak pokazalo da to raspoloženje nije bilo dovoljno, jer sistem mora da bude barem minimalno uređen da bi volja građana bila sprovedena“, napominje Lutovac i dodaje da ipak nije siguran da će se beogradski izbori ponoviti, jer i pored dogovora između Vučića i Đilasa, postoje Zakoni na osnovu kojih se ovakve situacije rešavaju.

Lutovac se još jednom osvrnuo na susret Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića i rekao da ostaje pri stavu da je to bio pogrešan korak u pogrešno vreme, ali da ne sumnja u Đilasove dobre namere.

„Međutim, i te kako sumnjam u dobre namere Aleksandra Vučića“, rekao je Lutovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari