Majdanpek: Hoće li šta promeniti ponavljanje lokalnih izbora na četiri biračka mesta u majdanpečkoj opštini 1Foto: J.B.K.

U subotu će jedan deo birača iz majdanpečke opštine ponovo na birališta, budući da se zbog nepravilnosti ponavlja glasanje na četiri biračka mesta. Pravo glasa na ova četiri mesta ima blizu 1.500 glasača, a njihovi glasovi odlučiće ko će od pet stranaka i grupa građana koje su obezbedile mandate u lokalnom parlamentu popraviti izborni rezultat.

Lokalni izbori biće ponovljeni u Debelom Lugu, Klokočevcu, Kopanoj Glavici i jednom biračkom mestu u Donjem Milanovcu. Ukupno, na ova četiri biračka mesta ima 1.464 birača, što je oko devet procenata upisanih birača za ovogodišnje lokalne izbore.

Naprednjaci su obezbedili većinu u lokalnom parlamentu i osim njih u novom sazivu loklanog parlamenta biće još socijalisti, predstavnici Dveri i dve grupe građana: Ne dam i Može i drugačije. Matematički posmatrano do promena može doći, ali realno – jako teško.

-Od ponovljenih izbora ne očekujem ništa spektakularno jer ponovljene izbore karakteriše manja izlaznost. Simptomatično je da se izbori ponavljaju na mestima gde je grupacija „Može i drugačije“ ostvarila dobre rezultate, pa može da se dogodi da oni, nakon ovog ponavljanja ostanu bez jednog odbornika. Videćemo šta će se dogoditi – kaže za Danas nosilac liste Srpski pokret Dveri – srcem za Majdanpek, Dragan Manojlović.

Majdanpek: Hoće li šta promeniti ponavljanje lokalnih izbora na četiri biračka mesta u majdanpečkoj opštini 2
Foto: Dragan Manojlović/privatna arhiva

Socijalisti su zadovoljni izbornim rezultatima kako na parlamentarnim, tako i na lokalnim izborima, rekao nam je predsednik majdanpečkih socijalista Slaviša Božinović.

-Ovim rezultatom uspeli smo da konsolidujemo naše biračko telo u opštini Majdanpek. SPS je udvostručila svoj rejting u odnosu na izbore koji su održani 2018. i nas socijaliste posebno raduje što smo ovo ukazano poverenje naroda u opštini osvojili sami, kao SPS. Pokazali smo
da imamo stabilno biračko telo, da smo sačuvali identitet naše stranke i da vodimo državotvornu politiku i imamo Ivicu Dačića za premijera. Sa ponovljneim izborima na četiri bm očekujemo još bolji izborni rzultat i šestog odbornika u lokalnom parlamentu – rekao nam je Božinović.

Majdanpek: Hoće li šta promeniti ponavljanje lokalnih izbora na četiri biračka mesta u majdanpečkoj opštini 3
Foto: Slaviša Božinović/ J. B. K.

Čelnik liste „Može i drugačije“ Martin Bežinarević smatra da je ponavljanje izbora na svega četiri biračka mesta nedovoljno, imajući u vidu da je Opštinska izborna komisija odbila njihov zahtev da se glasanje ponovi i u Golubinju i Leskovu gde su uočene teške nepravilnosti.

-Ipak, ponavljanje izbora čak i na svega četiri biračka mesta može ozbiljno da uzdrma računicu Srpske napredne stranke koja za sada, čak i pored svih malverzacija, “bugarskih vozova”, ucena i pritisaka, ima tek tesnu većinu. Zato pozivam svoje sugrađane da istraju u borbi za naš Majdanpek i da u subotu izađu na birališta i glasaju za opoziciju – izjavio je za Danas Bežinarević.

Prema njegovim rečima ova lista je za kratko vreme, bez skupih reklama, zakupljenih sala i bilborda, uspela da dopre do velikog broja ljudi.

Majdanpek: Hoće li šta promeniti ponavljanje lokalnih izbora na četiri biračka mesta u majdanpečkoj opštini 4
Foto: Martin Bežinarević/Može i drugačije

-To je jasan znak da Majdanpečani žele promene i da su u nama prepoznali iskrene saborce protiv korumpiranog režima koji nam uništava grad – zaključuje Bežinarević

Kaže i da dobijeno poverenje grupacija “Moće i drugačije” neće izneveriti i da nikakva postizborna saradnja “sa onima koji su Majdanpek pretvorili u crnu rupu Srbije ne dolazi u obzir” i da će se u majdanpečkom parlamentu držati onoga zbog čega su se i okupili – primene novog pristupa politici.

-Politika se ljudima ovde s razlogom ogadila jer se narod 30 godina obmanjuje i vara. Mi ćemo to da promenimo tako što ćemo biti glas građana, a ne ove ili one partije, ovog ili onog lidera. Borićemo se za rešavanje problema svakog Majdanpečanina. Nema odmora dok se svaki problem ne istera na čistac, dok se ne nađe i ne primeni rešenje za svaki od njih, i dok svaki dinar koji uđe u opštinsku kasu ne završi tamo gde treba – za unapređenje života svih Majdanpečana, a ne samo nekolicine bliske vlasti – izjavio je za Danas Bežinarević.

U Dverima, prema rečima Manojlovića za sada ne razmišljaju o postizbornim koalicijama.

-Kao i do sada u lokalnoj Skupštini ukazivaćemo na probleme koje treba rešavati i ukazivati na sve nepravilnosti i borićemo se za interese građana, a ne lične – kazao nam je Manojlović.

Podsećajući da svoju izbornu kampanju SPS nije usmerila na kritiku bilo koga, već na državotvornu politiku za budućnost srbije, kao i na program razvoja opštine Majdanpek, Slaviša Božinović ističe da je ono što predstoji „da svako ko je obećao narodu ispuni svoje obećanje“.

-Nakon završetka ponovljenih izbora 16. aprila očekujem razgovor sa čelnicima SNS oko formiranja lokalne vlasti, jer mi želimo da budemo u vlasti upravo da bi realizovali naš program i dato obećanje narodu – izjavio je Slaviša Božinović.

Za razliku od prethodnog saziva opštinske Skupštine koji su činili odbornici sa tri liste: SNS, SPS – JS i Dveri, sada su u lokalnom parlamentu još i odbornici dve grupe građana. Hoće li se i koliko promeniti odnos snaga, znaće se za koji dan, nakon ponavljanja izbora na četiri biračka mesta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari