Majdanpek: U trci za lokalni parlament sedam izbornih lista političkih partija i grupa građana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ostale su ravno dve nedelje do vanrednih lokalnih izbora za odbornike u Skupštini opštine Majdanpek, koji će biti održani istovremeno sa predsedničkim i parlamentarnim. Birači u majdanpečkoj opštini će kao i pre četiri godine birati između sedam izbornih lista političkih partija i grupa građana.

U nedelju, 13. marta, u danu kada je isticao rok za predaju izbornih listi, Opštinskoj izbornoj komisiji predate su dve liste: „Koalicija za Kraljevinu Srbiju – DSS“ koju je predala koalicija „Dr Miloš Jovanović – Nada za Majdanpek – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije – Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović“ i lista „Ne dam!“ koju je podnela istoimena grupa građana.

Uvidom u obe izborne liste i prateću dokumentaciju Opštinska izborna komisija uočila je određene nedostatke i predlagačima naložila da u roku od 48 sati otklone. Nedostaci su otklonjeni i Opštinska izbvorna komisija proglasila je i ove dve liste kandidata za odbornike Skupštine opštine Majdanpek.

Na izbornoj listi „Koalicija za Kraljevinu Srbiju – DSS“ koja je proglašena pod rednim brojem 6 je deset kandidata za odbornike, a prvi na listi je penzioner Đorđe Dragošan iz Majdanpeka. Pod rednim brojem 7 proglašena je lista „Ne dam!“ koju predvodi sportski radnik Vladimir Božić i koja ima 16 kandidata.

I na prethodnim lokalnim izborima, održani su u septembru 2018. godine, učestvovalo je sedam izbornih listi sa 149 predloženih kandidata. I tada, kao i sada, jedino su liste naprednjaka i socijalista imale po 31 kandidata za odbornike koliko inače broji lokalni parlament, dok je na preostalih pet lista ( Srpski pokret Dveri, PUPS,Vlaška stranka „Most“, Vlaška stranka i Dosta je bilo) bilo od 11 do 28 odborničkih kandidata.

Broj potvrđenih izbornih listi je isti kao i pre četiri godine – sedam i ovog puta samo SNS i SPS imaju liste sa po 31 kandidatom za odbornike, dok preostalih pet: Srpski pokret Dveri, SRS, grupacija “Može i drugačije”, „Koalicija za Kraljevinu Srbiju – DSS“ i „Ne dam!“ imaju od 10 do 26 kandidata za odbornike. Ukupan broj kandidata za odbornike je nešto manji nego na prethodnim izborima, sada ih je 141, a 2018. bilo je 149.

Stanovnici majdanpečke opštine sa pravom glasa, svoje biračko pravo na aprilskim izborima moćiće da ostvare na 41 biračkom mestu (broj biračkih mesta je nepromenjen). Najveći broj biračkih mesta je u samom Majdanpeku – 16, u Donjem Milanovcu je pet računajući i prigradsko naselje Oreškovica, a preostalih 20 je u seoskim naseljima na teritoriji opštine Majdanpek.

Pravo glasa na nedavno održanom referendumu za promene Ustava u majdanpečkoj opštini imalo je 16.324  birača.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari