Marsenić (NADA): U Beogradu možemo sa "Moramo" i "Ujedinjenima" 1foto: Danas

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Predrag Marsenić, kandidat za poslanika i beogradskog odbornika listi koalicije “NADA“, rekao je da su mu smešne optužbe Boška Obradovića (Patriotski blok), da je deo Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) oko Vojislava Mihailovića, koji je u koaliciji sa DSS, Vučićev projekat. Motive za ove, kao i navode da je “NADA“ lažna nacionalna opcija, nalazi u želji konkurenata da uzmu deo glasačkog tela ove koalicije.

Koaliciju NADA čine DSS i stranka Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) Andrije Dinića, koja je na prethodnim izborima nastupala u koaliciji sa POKS-om. Marsenić kaže da su Monarhisti u koaliciji jer listu nisu mogli da nazovu POKS, zbog rascepa unutar te stranke i nedonošenja odluke nadležnog ministarstva ko je zastupnik POKS-a.

„Nisam se bavio time“, kaže odgovarajući na pitanje o navodima da je Za Kraljevinu Srbiju kupljena stranka Maje Gojković.

Upitan da li glasačima DSS smeta kanidatura Mihailovića za gradonačelnika Beograda, s obzirom da je na predsedničkim izborima 2000. godine bio protiv-kandidat Vojislava Koštunice, odgovara da to ne predstavlja nikakav problem, s obzirom da su Koštunica i Mihailović čak bili u koaliciji nakon tih izbora.

Marsenić je naveo da DSS kritikuje poteze vlasti koji se trebaju kritikovati, ali da ne može sve da kritikuje.

„Ako ja treba da kritikujem sam autoput to je potpuno besmisleno, ili spomenik Stefanu Nemanji. To se ne radi, to je pitanje političke kulture“, rekao je Marsenić dodavši da su zbog takvog stava predstavljeni kao podržavaoci vlasti SNS. On je i napomenuo da građani treba da znaju koliko je spomenik rodonačelniku Nemanjića koštao.

Potpredsednik DSS odbacuje tvrdnje da im je stranački račun u blokadi, te navodi da funkcionišu teško i da se dovijaju na različite načine.

Nosilac parlamentarne liste NADA je general Božidar Delić, a Marsenić kaže da NADA ratnim vojnim veteranima i invalidima kojima nisu isplaćene ratne dnevnice dodatnu novčanu nadoknadu na mesečnom nivou uz penziju, kao i da će se zalagati za usvajanje zakona koji je napisao Delić.

Lista čiji je kandidat za odbornika je spremna na postizbornu koaliciju sa listama za koje kaže da su leve orijentacije – „Moramo“ i „Ujedinjeni za pobedu Beograda“, kako bi se odlazeća vlast promenila. Navodi da nije realno da se na republičkom nivou vlast promeni, a odbacuje mogućnost saradnje sa SNS-om – „jer neko ko postavlja NATO lobistkinju Jelenu Milić za ambasadora ne može da brani srpske nacionalne interese“.

U petak su zbog zabrane glasanja 3. aprila na prostoru Kosova i Metohije od strane Kurtijeve vlade, organizovani protesti u organizaciji Srpske liste.

Marsenić za te proteste kaže da su logični kao borba za osnovna prava, ali ne odbacuje mogućnost da je sve predstava kako bi i Beograd dizao tenzije, s obzirom da je SL u prištinskoj Vladi. Kaže da ne bi bio prvi put da vlast sprovodi takve akcije, te poziva da protesti ostanu mirni.

Potpredsednik DSS kritikuje Briselski sporazum, jer je Srbija dala sve, a albanska stranka nije sprovela ono što je sporazumom naloženo, i ponovio da se njegova stranka zalaže za zamrznuti konflikt.

„Nismo zadovoljni izbornim uslovima, mislim da niko nije. Opet imate funkcionersku kampanju, iskorišćavaju se i fabrike koje su već otvorene. Opozicija ne može to da isprati. Ali su tenzije smanjene, nama ranije nisu davali da govorimo u emisijama, slali su razne opskurne likove koji su nam upadali u reč. Danas je to malo promenjeno“, rekao je Marsenić upitan da li je zadovoljan izbornim uslovima s obzirom da je njegova stranka učestvovala u međustranačkom dijalogu bez posredstva EU parlamentaraca, koji je iznedrio sporazum o poboljšanju izbornih uslova čiji je DSS potpisnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari