Naprednjaci ostaju na čelu opštine Kula, opoziciji tri odbornička mandata više 1foto: autonomija.info

Posle petih vanrednih lokalnih izbora u opštini Kula, uz neke kozmetičke promene, sve će ostati isto, tako iz tamošnje opozicije komentarišu za Danas preliminarne rezultate izbora održanih u toj opštini.

Iz Opštinske izborne komisije rekli su nam da je od 34.198 upisanih birača izašlo na glasanje 65.47 odsto. Građani su u glasačke kutije ubacili 62.89 važećih, odnosno 2.72 odsto nevažećih listića. Izborni dan protekao je bez većih nepravilnosti.

Srpska napredna stranka koja je godinama na vlasti u toj opštini, ostaje na vlasti, budući da je njihova lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve osvojila nešto više od polovine glasova. Preciznije, 52.06 odsto glasova.

Nasuprot tom rezultatu, Šešeljeva Srpska radikalna stranka ostvarila je najgori rezultat u toj opštini. Za njih je glasalo svega 2,75 odsto birača koji su iskoristili svoje pravo.

Drugoplasirani su, prema preliminarnim rezultatima, grupa građana „Kritična masa – za pobedu“ koja je odnela 11.69 odsto, dok je na trećem mestu lista „Kuljani i naš grad – ujedinjeni za pobedu Kule“, opcija za koju se opredelilo 10,35 odsto glasača.

Lista „Zajednica Srba“ osvojila je 8.62 odsto glasova.

Socijalisti, sa listom Ivica Dačić – Premijer Srbije, koji su prema preliminarnim podacima treći na parlamentarnim izborima, za mesto niži rezultat ostvarili su u ovoj vojvođanskoj opštini, 8,34 odsto birača koji su zaokružili njihovu opciju.

Koalicija u kojoj učestvuje Narodna stranka značajno se razlikuje od one u kojoj ta stranka učestvuje na republičkom nivou. Na lokalu su nastupili zajedno sa Suverenistima i Ruskom strankom uz nosioca liste Dušana Hajdukovića i osvojili 6,19 odsto glasova.

Ovakvi rezultati govore da je SNS u toj opštini izgubio četiri mandata u Skupštini opštine, ali i dalje drži većinu, dok je SPS izgubio dva mandata. Sa druge strane, opozicija je dobila tri mandata više, što znači da imaju trećinu u Skupštini opštine. To im omogućava da zakazuju sednice i predlažu tačke dnevnog reda.

„Imamo potrebnu trećinu odbornika za bilo kakav ozbiljnji rad“, prokomentarisao je Petar Bodrožić sa liste Suverenista, Narodnjaka i Ruske stranke za Danas, novu konstalaciju snaga u toj opštini, istakavši da, što se opštinske uprave tiče, ne očekuju nikakve druge, izuzev kozmetičkih promena i rotacija na pojedinim funkcijama.

On nam je rekao da „rezultati jesu zadovoljavajući na neki način, s obzirom na uslove u kojima su izbori održani“, aludirajući na potapanje automobila opozicionog aktiviste iz redova Tadićevog SDS-a, uoči lokalnih izbora.

Lokalni zbori prvobitno je trebalo da budu održani decembra ove godine u redovnom terminu, međutim krajem prošle godine predsednik opštine Damjan Miljanić podneo je ostavku kako bi se ti izbori poklopili sa parlamentarnim i predsedničkim.

Izazvali izbore, a ostaju

„Nismo sigurni kako se stvari mogu razvijati, ali postoji i mogućnost da dosadašnji predsednik opštine ili ostane na toj funkciji ili da ode u neko od komunalnih preduzeća, a da neko drugi zauzme njegovo mesto. To je jedina stvar koju možemo očekivati u lokalnoj upravi, rotacije na funkcijama“, rekao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, to predstavlja apsurd, s obzirom da će „svi opštinski funkcioneri ostati na svojim ili drugim funkcijama i uprkos tome što su sami izazvali prevremene izbore“, te da se iz toga vidi da je jedini cilj bio da se uz opšte izbore i njima na lokalu mandat produži na još četiri godine.

„Opozicija će se i dalje truditi da to ne traje toliko“, zaključio je Bodrožić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari