Majdanpek: Za 31 odborničko mesto u lokalnom parlamentu nadmeće se 115 kandidata sa pet izbornih lista 1Foto: G. Tončev Vasilić/SZC

Od 16. februara do 13. marta Opštinskoj izbornoj komisiji Majdanprek predato je i potvrđeno pet izbornih lista kandidata za odbornike novog saziva Skupštine opštine. Pre nepune četiri godine, na prethodnim lokalnim izborima u Majdanpeku učestvovalo je sedam izbornih lista, a opštinsku Skupštinu činili su odbornici sa tri liste.

Na pet potvrđenih listi je ukupno 115 kandidata za odbornike. Samo dve liste , SNS i SPS, imaju po 31 kandidata koliko inače ima odbornika u Skupštini opštine Majdanpek, dok preostale tri: Srpski pokret Dveri, SRS i grupacija “Može i drugačije” imaju od 10 do 26 kandidata za odbornike.

U lokalnom parlamentu u Majdanpeku je 31 odborničko mesto i u dosadašnjem sazivu 24 odbornika bila su sa liste SNS. Dobar deo njih i sada se nalazi na listi kandidata za odbornike.

Prva na listi je master učiteljica i doskorašnja zamenica predsednika SO Majdanpek Ivana Srbulović. Predstavljajući listi kazala je da žene čine 40 odsto kandidata za odbornike i da na listi ima odbornika koji su radili u prethodnom sazivu SO Majdanpek.

-Lista se takođe, sastoji od većeg broja mladih osoba koje su uspešne u svojim poslovima iz oblasti zdravstva, prosvete, ekonomije, menadžmenta i mnogih drugih – izjavila je prilikom predaje liste Ivana Srbulović.

Za razliku od prethodnih, majdanpečki socijalisti na ove izbore izlaze samostalno i uvereni su da će ostvariti cilj – bolji rezultat nego na prethodnim izborima, izjavio je za Danas predsednik majdanpečkih socijalista Slaviša Božinović.

-Socijalisti znaju kako se pokreću investicije, zato i želimo da budemo u lokalnoj vlasti, da spremno dočekamo najavljene investitore i nove vlasnike fabrika za pokretanje proizvodnje u Zlatari i Megaplastu. Učinićemo sve da zlatarstvo mora da bude i ostane brend Majdanpeka i velika šansa za zapošljavanje – naglašava Božinović, inače prvi na listi kandidata za odbornike “Ivica Dačić – premijer Srbije”.

Socijalisti su za odbornike kandidovali ekonomiste, inženjere šumarstva i mašinstva, lekare, prostvetne radnike, poljoprivrednike, radnike, penzionere, a na listi je 13 žena.

Na izbornoj listi opozicione grupacije “Može i drugačije” nalaze se opozicioni aktivisti i borci, poljoprivrednici, rudari, medicinski radnici, ekonomisti, ukupno njih 26. Prema rečima prvog na listi, Martina Bežinarevića “glavni cilj ljudi na ovoj listi upravo to da Majdanpeku vrate stari “zlatni” sjaj”.

-Ova lista je najveći ponos Majdanpeka, zato što je ona pravo udruživanje građana i opozicije. I to je udruživanje u cilju koji je preči od svih naših međusobnih razlika – da spasimo naš Majdanpek od enormne eksploatacije i kompletnog uništenja u koje ga vodi naprednjački režim – izjavio je Bežinarević.

Opoziciju u prethodnom skupštinskom sazivu činili su odbornici Dveri, a ovaj je pokret za predstojeće izbore predao listu Srpski pokret Dveri – Srcem za Majdanpek na kojoj je deset kandidata za odbornike. Majdanpečke Dveri su za odbornike kandidovale radnike, inženjere, penzionere, studente.

-Odbornici Dveri su na više od 30 sednica Skupštine opštine Majdanpek u protekle tri godine bili jedina odbornička grupa koja je zastupala interese građana i time opravdala poverenje koje je dobila na prethodnim izborima. Očekujemo da dobijemo poverenje građana i na predstojećim izborima i nastavimo da se borimo i zastupamo interese građana – rekao nam je Dragan Manojlović, doskorašnji odbornik i prvi na listi.

Poslednja predata i potvrđena je lista „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ sa 17 kandidata za odbornike, a prvi je Milovan Šegrt, tehničar finalne prerade drveta, koji je inače i kandidat za poslanika na listi SRS. Radikali su za odbornike kandidovali penzionere, domaćice, radnike, poljoprivrednike, a na listi je sedam žena.

Za prethodne lokalne izbore, održane septembra 2018. godine bilo je predloženo 149 kandidata na sedam izbornih listi. I tada su jedino liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Majdanpek“ i „Ivica Dačić i Dragan Marković Palma – SPS-JS“ imale po 31 kandidata za odbornike, dok je na preostalih pet lista bilo od 11 do 28 odborničkih kandidata.

Prema broju osvojenih glasova SNS je imala 24 odbornička mandata, koalicija SPS-JS tri, a Dveri četiri odbornika. U lokalnu Skupštinu nisu ušli PUPS, Vlaška stranka “Most”, Vlaška stranka i Dosta je bilo koji su ostali ispod cenzusa.

U lokalnu skupštinu nisu ušli PUPS koji je osvojio 3,1 odsto glasova, Vlaška stranka Most (2,3 odsto), Vlaška stranka (1,09 odsto) i Dosta je bilo (4,21 odsto).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari