Niš: Gužve na biralištima, građani se žale na “nezvane” posetioce i duple spiskove 1Osnovna škola Sveti Sava u Nišu: Foto čitalac Danasa

U Nišu je do 14 časova glasalo 32,81 odsto upisanih birača, a Gradskoj izbornoj komisiji nisu prijavljene nepravilnosti, rečeno je Danasu u GIK-u nešto posle 16 časova.

Na većem broju biračkih mesta u centru i na periferi Niša građani su u redovima čekali za glasanje.

Neki od njih su kazali da na ulazak na biračko mesto čekaju 20- tak minuta i da “ne pamte da su ovakve gužve bile na ranijim izborima”.

Novinarima Danasa nije dozvoljeno da fotografišu glasanje, a nakon razgovora sa nekim od predsednika biračkih odbora dopušteno im je da slikaju samo ulaz i hodnike objekta u kojem se glasa.

Niš: Gužve na biralištima, građani se žale na “nezvane” posetioce i duple spiskove 2
Izbori u Nišu: Foto Z. Miladinović/Danas

Nekoliko građana iz različitih delova grada javili su Danasu da im na vrata dolazi po dvoje posetilaca koji pitaju da li će danas izaći na izbore, predstavljajući se da su “ispred Izborne komisije“.

Kada su im građani postavljali pitanje zbog čega ih to interesuje, dobili su odgovor da je razlog to što u Nišu „ima mnogo poziva za glasanje za ljude koji ne žive na adresi na koju su pozivi stigli“.

“Ove godine vlada potpuni javašluk”, objašnjavali su im “predstavnici Izborne komisije”.

Prema navodima pojedinih građana, na vrata su im dolazili “i drugi aktivisti”, koji su ih pitali da li će danas izaći na izbore i “za koga će glasati”, a koji su izbegavali da se predstave ispred koje organizacije dolaze.

Neki od građana saopštili su da “primetili da oko biračkih mesta kruže ljudi sa duplim spiskovima”.

U biračkim odborima u Nišu je 5653 članova.

Predsedničke I pralamentarne izbore u ovom gradu prati i 65 domaćih i stranih posmatrača, kazali su u GIK-u.

Izbore prati šest posmatrača iz Udruženja organizacija za fer izbore, pet iz Lokalnog fronta Kraljevo, deset iz CESID-a, jedan iz Holandije i 43 iz Crte.

Svih 176 biračkih mesta, na kojima pravo glasa ima 229.676 birača, otvoreno je na vreme.

Na ovim izborima je 2156 upisanih birača manje nego na referendumu za izmenu Ustava Srbije održanom 16. januara ove godine.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari