Partija radikalne levice Subotica: Fiskalizacija će staviti katance na tezge na pijacama 1Foto: J. Patarčić

Gradski odbor Partije radikalne levice (PRL) podržao je danas protest pijačara protiv obaveze uvođenja fiskalnih kasa i upozorio da će fiskalizacija sigurno voditi stavljanju katanca na prodavnice i tezge mnogobrojnih prodavnica, kako na subotičkim, tako i pijacama po celoj zemlji.

“Posebno skrećemo pažnju javnosti na činjenicu koju svi dobro znaju, kako ovaj grad dobrim delom čuva svoj socijalni mir zahvaljujući najvećoj pijaci – Buvljaku, gde radi više od hiljadu prodavaca, a posredno od toga žive i preživljavaju brojne porodice kojima je trgovina na pijaci jedini i krvavo stečeni izvor prihoda”, upozoravaju iz PRL-a.

Oni su izrazili sumnju da će se buvljak, ukoliko Ministarstvo finansija ne odustane od ovog nameta, verovatno zatvoriti, što otvara prostor za spekulaciju njegovim zemljištem.

“Sasvim je moguće pretpostaviti da će na mesto buvljaka doći jedan od sterilnih lanaca marketa sa višim cenama i upošljavanjem jeftine radne snage koja će raditi za minimalac, što je očito jedini domet ove gradske vlasti u pogledu ekonomske politike, čime se udara na životni standard svih Subotičana”, ocenjuju u PRL-u.

Iz PRL-a navode i da ne podržavaju sivu ekonomiju, već obične radne ljude koji se snalaze da bi preživeli i zapravo su prisiljeni na ovakav vid rada.

“Privatizacija i neodgovorna ekonomska i socijalna politika vođena od strane i prethodne i sadašnje garniture na vlasti uzroci su koji su doveli do toga da su mnogi morali potražiti spas na pijačnim tezgama”, smatraju u PRL-u.

Dodaju da se Partija radikalne levice zalaže za ekonomski model u kome je minimalno oporezovano zadrugarstvo jedino moguće rešenje za sitne trgovce i poljoprivrednike, koji tako mogu plasirati svoje proizvode, robu ili usluge i pristojno živeti od svog rada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari