Peitje (ENEMO): Učeće javnih funkcionera u kampanji i pritisci na birače su razlog za zabrinutost 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Šef međunarodne misije za posmatranje predsedničkih i prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji ENEMO Pjer Peitje izjavio je da je učešće javnih funkcionera u kampanji, uz navode o pritiscima na birače i zloupotrebi državnih resursa, razlog za zabrinutost.

Peitje je, na predstavljanju izveštaja te misije, za period od 1. do 21. marta, za predsedničke i parlamentarne izbore, rekao da se izbori održavaju u visoko polarizovanom društveno-političkom kontekstu, što se, kako je naglasio, snažno održava i u medijskoj sferi.

Naveo je da je zakonskim izmenama uzeto u obzir nekoliko preporuka međunarodnih i domaćih posmatrača.

Dodao je da su ti amandmani usvojeni neposredno pre raspisivanja izbora što je u suprotnosti sa međunarodnim standardima.

Rekao je da je kampanja do sada bila relativno mirna iako je, kako je naveo, na njenu vidljivost delimično uticao kratak vremenski okvir za kampanju, a pažnja medija je veoma usmerana na rat u Ukrajini.

„Trebalo bi izraziti značajnu zabrinutost u vezi sa navodima o pritisku na javne službenike i zastrašivanje birača, o umešanosti državnih zvaničnika u kampanju i zlouptrebi položaja, kao i o navodima o zlouptrebi državnih resursa“, rekao je on.

Peitje je rekao da su članovi misije ENEMO prethodno danas razgovarali sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem.

Izrazio je zahvalnost Vučiću i njegovom kabinetu na spremnosti da se sastane sa misijom ENEMO, dok je na pitanje novinara o sadržaju razogovra odgovorio da je sastanak bio zatvoren za javnost.

Rekao je da su razgovarali na generalne teme – o izbornoj kampanji, izmenama zakona, kao i o krizi u Ukrajini i kako ona utiče na izbore u Srbiji.

Upitan da li je predsednik izrazio zabrinutost povodom navoda u izveštaju misije ENEMO, on je odgovorio da o izveštaju nisu razgovorali jer, kako je objasnio, izveštaj tada nije bio predstavljen javnosti.

„Nismo diskutovali o izveštaju“, rekao je on.

Zamenica šefa misije Maja Milikić je upozorila na polarizaciju u medijima.
„S obzirom na to da su javni mediji pristrasni prema vlasti i jedan deo mejnstrim privatnih medija koji su pristrasni prema nekim segmentima opozicije, postoji jasna polarizacija u srpskim medijima“, rekla je ona.

Ukazala je da su, pored toga, „mediji podložni političkim i ekonomskim pritiscima zbog nedostatka vlasničke transparentnosti i finasiranja“.

Navela je da je kvalitet vesti smanjen tabloidizacijom, propagandom i izveštavanjem pod pritiskom.

Analitičarka izborne administracije Ana Mikeladze je rekla da Republička izborna komisija radi na sveukupno transparentan i efiksan način.

Navela je da je, prvi put, lokalnim izbornim komisijama (LIK) data mogućnost da se, osim tehničkog vođenja izbora, suštinski uključe u izborni proces.

„Međutim, objavljivanje odluka LIK-a sa zakašnjenjem izaziva zabrinutost, što može ometati proaktivnost i učinak izborne administracije na srednjem nivou“, rekla je ona.

Rekla je i da je, po nekim sagovornicima Misije, proces overavanja potpisa stvorio prepreke za ravnopravno političko učešće i izazvao zabrinutost budući da je to dovodilo do odlaganja procesa overe.

Evropska mreža organizacija za praćenje izbora (ENEMO) je 1. marta 2022. zvanično uspostavila Međunarodnu misiju za posmatranje predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji.

ENEMO je akreditovao šest eksperata koji čine glavni tim sa sedištem u Beogradu, a dodatno je angažovao deset dugoročnih posmatrača u Srbiji.

Na dan izbora, 3. aprila, posmatrači ENEMO će prisustvovati otvaranju biračkih mesta, glasanju i procesu prebrojavanja glasova.

Prvi preliminarni izveštaj biće objavljen 4. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari