Ponoš: Ako Vučić ostane na vlasti, Kurti će zabraniti i izbore u Beogradu 1foto FoNet/Koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije"

Kao predsednik Srbije, ne bih dozvolio da rat u Ukrajini bude zloupotrebljen u unutrašnje političke svrhe. Da predsednik države dozvoljava sebi da na osnovu toga gradi imidž oca nacije, nakon što je razjednio ovu zemlju i od onoga što bi trebao da bude simbol jedinstva napravio je simbol nejedinstva, a sad pokušava to jedinstvo da gradi na strahu od rata u Ukrajini – naglasio je Zdravko Ponoš, predsednički kandidat ispred koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ gostujući u predizbornom programu televizije Pink.

Ponoš je na početku svog predstavljanja rekao da je njegov idel „normalna Srbija“ u kojoj nije vest to što je on došao na televiziju Pink, o čemu se pričalo u prethodnom periodu kao kuriozitetu s obzirom na medijsku polarizaciju i satanizaciju kroz koju prolazi opozicija na ovoj televiziji.

Ponoš je iskoristio prvih nekoliko minuta svog predstavljanja da odgovori na različite optužbe koje su se na njegov račun pojavljivale u prorežimskim medijima, pa i na televiziji Pink.

„Predstavljen sam na vašoj televiziji na način koji ne odgovara stvarnosti“, rekao je on dodajući i da „to što se ne prezivam na -ić ne čini me ni manje ni više Srbinom“, dok je u nastavku još jednom demantovao da on „nije topio tenkove“.

„Nisam NATO general, ja sam srpski general, za NATO me vezuje to što sam po prirodi svog posla sarađivao sa NATO savezom. Moja najčvršća veza sa NATO-om je odlikovanje koje sam dobio za učešće u ratu (na Kosovu 1999. godine, prim. aut.) koje mi je dodelio Slobodan Milošević, kao predsednik države. On je bio predsednika čiju politiku nisam sledio ni podržavaoli sam dobio odlikovanje. Neki drugi su u to vreme dobijali stanove ja sam dobio odlikovanje i na to sam ponosan“, rekao je Ponoš.

On je u uživo programu pokazao i orden i povelju koju je dobio za zasluge u ratu na Kosovu.

Ja sam za Srbiju u EU, ali ne i članstvo u NATO

Po pitanju spoljne politike, Ponoš je rekao da je spoljna politika Srbije trenutno „privatizovana“ od strane „odlazećeg predsednika i njegove stranke“.

„Ekstremno važna stvar je naš put ka Evropi – članstvo u Evropskoj uniji, ja nemam nikakve dileme da mi tamo treba da idemo ali nažalost, mi smo se prethodnih deset godina vozili u potpuno pogrešnom smeru. Znači ja sam za Evropsku uniju ali sam isto tako protiv članstva u NATO“, naveo je on dodajući da je danas pravi dan da se to kaže, aludirajući na obeležavanje godišnjice bombardovanja Jugoslavije 1999. godine od strane NATO snaga.

Ponoš je još jednom naglasio da „spoljna politika ne sme da bude privatna“ ističući da takvo razumevanje spoljne politike vidimo kod aktuelnog predsednika države a da Srbija nikakve koristi od toga nema.

– On je pokušavao Kosovo da odnese na poklon Trampu za izbornu kampanju i sad smo tu gde jesmo. Sad više ne možemo da organizujemo ni izbore na Kosovu, to je rezultat spoljne politike – naveo je Ponoš.

On je rekao i da ne razume zašto Vučić poziva Savet za nacionalnu bezbednost jer ne vidi kako će to da pomogne u organizaciji izbora na Kosovu koje je zabranio „njegov koalicioni partner Aljbin Kurti“, kako je rekao Ponoš.

„Ako Aleksandar Vučić ostane na vlasti, Aljbin Kurti će zabraniti i izbore u Beogradu“, naveo je on.

Unutrašnja politika je, kako je Ponoš istakao, kada predsednik zloupotrebljava kontakt sa Patrijarhom u svrhu unutrašnje politike,zloupotreba je i kad kaže da se sreo sa predstavnicima Srba sa Kosova, a zapravo se sreo sa „predstavnicima SNS sa Kosova“, rekao je Ponoš.

„On je napravio dramu, on treba da smiruje strasti, da amortizuje uticaj ukrajinske krize, a ne da ga maksimalizuje“, naveo je  Ponoš.

Predsednik treba da smiruje strasti, a ne da drami

Ekonomski program je nešto čime Vlada Srbije treba da se bavi, a ne predsednik republike, kako je rekao Ponoš, ali on ima svoj stav i na tu temu.

„To nije posao predsednika. Za razliku od odlazeće predsednika ja neću da se bavim onim što nije moj posao“, naglasio je Ponoš.

Predsednik treba da upućuje dobru, smirujuću poruku, a ne da drami, naglasio je on govoreći o odnosu Aleksandra Vučića prema aktuelnoj ekonomskoj krizi izazvanoj ukrajinskim ratom.

„Mi ne treba da budemo deo tog rata, nego, ako možemo da iskoristimo priliku da proizvedemo i prodamo više pšenice. Mi treba da se bavimo Srbijom“, naglasio je Ponoš.

On je dodao da bi mu bilo zadovoljstvo da prvi zakon koji potpiše kao predsednik bude zakon o vraćanju penzija, iako je Narodna skupština ta koja je zadužena za usvajanje zakona.

„To bi bila pravda“, naglasio je Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari