Rakić (DS): Vučić još jednom pokazao da je plašljiv i snishodljiv 1foto FoNet Zoran Mrđa

Dok su desno profilisane stranke jasno saopštenjima bile protiv glasanja Srbije za rezoluciju kojom se izražava najdublje žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu, proevropske stranke su ovo mahom izignorisale.

Istom rezolucijom se zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Među onima koji su osudili glasanje Srbije u UN je Mlađan Đorđević, predsednik Pokreta Oslobođenja. Đorđević navodi da je Vučić ovakvim potezom osramotio Srbiju i pljunuo na vekovno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda. Upravo u tim Ujedinjenim nacijama, Rusija već godinama štiti Srbiju po pitanju rezolucija o Kosovu, Srebrenici, Republici Srpskoj“, dodao je Đorđević.

Za Srpski pokret Dveri ovakvo glasanje predstavlja “neprijateljski čin“. „Vlast u Srbiji je de fakto pokazala da je na strani NATO pakta, što predstavlja očigledan čin izdaje srpskih nacionalnih i državnih interesa“, rekao je lider tog pokreta Boško Obradović i dodao da NATO izaziva ratne sukobe u svetu.

Predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović izjavio je da je Aleksandar Vučić „naređenjem da naš predstavnik glasa za rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) kojom se osuđuje Rusija za rat u Ukrajini, izdao ideju neutralnosti Srbije zarad zaštite sopstvenog kriminala“. On smatra da Srbija ne treba da se opredeljuje u sukobu Ukrajine i Rusije, zbog Rezolucije 1244 i Dejtonskog pitanja, tačnije “jer ako podrži Rusiju ruši svoju poziciju u zaštiti КiM, a ako podrži Ukrajinu ruši svoje pravo i obavezu da štiti RS“.

Miloš Jovanović, predsednički kandidat koalicije “NADA“, glasanje Srbije smatra nedostojnim činom svrstavnja uz zapadni svet i NATO, a aktuelna vlast je time, smatra, “pokazala da sve priče o postojanju nacionalne ambicije, suverenom odlučivanju, nezavisnosti naše zemlje kao i o odlučnosti i hrabrosti njenog rukovodstva predstavljaju mrtvo slovo na papiru i bednu političku propagandu“.

Suprotno Jovanoviću za Arisa Movsesijan
a, predsednika Nove stranke, članice koalicije #AjmoLjudi, ovakvo glasanje predstavlja “najnormalniju odluku“. Srbija se napokon našla na pravoj strani“, kaže za Danas Movsesijan, ali dodaje da ćemo tek saznati da li je takav porez “iznuđen nečim“. “Šta je Vučićč dogovarao sa jednom, drugom ili trećom stranom ćemo tek saznati, pošto se to krije od građana Srbije. Ali svakako pozdravljamo odluku da je tako glasano“, zaključio je on.

Rakić (DS): Vučić još jednom pokazao da je plašljiv i snishodljiv 2
foto FoNet Marija Đoković


Da potez jeste iznuđen smatra potpredsednica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić. Ona za naš list kaže da je glasanje očekivano, nakon izjave ambasadora Evropske unije da očekuje da Srbija glasa za pomenutu rezoluciju, što je, kaže, bio jasan signal Vučiću iz EU. “Bila je dovoljna jedna izjava ambasadora EU da se Aleksandar Vučič uplaši i rezultat toga je glasanje koje osuđuje agresiju Rusije. Vučić je još jednom pokazao da je vrlo plašljiv i snishodljiv ka onim od kojih zavisi“, navodi Rakić i dodaje da bi politika Srbije svakako trebalo da bude okrenuta ka Evropskoj uniji.

Iz koalicije “Moramo“ kažu da su ratni sukobi neprihvatljivi, te da se protive takvoj vrsti intervencionizma. “Osuđujemo rusku invaziju, smatramo da probleme treba rešavati na miran i osuđujemo narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. Smatramo da je osuda u Ujedinjenim nacijama pozitivna i zahtevamo da se spoljna politika kada je god to moguće usaglasi sa politikom Evropske unije“, navodi Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd u izjavi za Danas.

Sednicu u UN je prokomentarisao na Fejsbuku predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović. On je podelio fotografiju na kojoj se rukuje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. “Platili smo cenu. Svako na svoj nacin. Zbog svega sto se desava u UN platio bi ponovo… i tako svaki put, dok ima vecnosti! Zivela slobodna Srbija, Slava Ukrajini , Mir svetu!“, napisao je predsednik LDP uz fotografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari