Rezultati parlamentarnih izbora: SNS osvojio većinu, još šest partija prešlo cenzus 1Foto: Danas

Prema podacima CeSID-a, a na uzorku od 90 odsto Srpska napredna stranka osvojila je 42,9 odsto, dok se odmah iza njih nalazi lista Ujedinjeni za pobedu Srbije 13,5 odsto.

SPS je dobio 11,4 odsto, potom NADA 5,4 odsto, a iza njih koalicija „Moramo“ sa 4,6 odsto.

Dveri – POKS je prema ovim rezultatima dobila 3,9 odsto, a Zavetnici 3,8 odsto. Srpska radikalna stranka nije prešla cenzus prema podacima kojima raspolaže CeSID, budući da su osvojili 2,1 odsto glasova, ali ni Suverenisti sa 2,3 odsto.

Koalicija oko Borisa Tadića – Ajmo ljudi odnela je 1,7 odsto, dok je lista „Otete bebe Ana Pejić“ odnela 0,8 odsto glasova.

Među manjinskim strankama Savez vojvođanskih Mađara ima 1,6 odsto, Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja jedan odsto, Zajedno za Vojvodinu 0,7 odsto, SDA Sandžaka 0,5 odsto i Koalicija Albanaca doline – 0,3 odsto.

Romska partija Srđana Šijana dobila je 0,2 odsto, kao i Ruski manjiski savez.

Alternativa za promene – Albanska demokrtaska alternativa dobila je 0,1 odsto glasova.

Kada se glasovi pretvore u broj poslaničkih mandata, to znači da bi SNS mogao da ima 121 poslanika u Skupštini Srbije, Ujedinjeni za pobedu Srbije 37 poslanika, SPS 32, NADA 15, Moramo 12, Zavetnici i Dveri po 10.

SVM će imati oko šest mandata, Stranka pravde i pomirenja tri, Zajedno za Vojvodinu dva i SAD Sandžaka i Koalicija Albanaca doline po jedan mandat.

U 20 časova večeras zatvorena su birališta širom Srbije. Građani su glasali na redovnim predsedničkim izborima i vanrednim parlamentarnim izborima. Birališta su bila otvorena od 7 do 20 časova, a na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Stanovnici Beograda i Bora birali su juče odbornike za nove sazive skupština gradova, dok su se istovremeno u 11 opština birali predstavnici za lokalne skupštine. Na portalu Danasa sva dešavanja pratili smo iz minuta u minut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari