Uprkos manjem broju mandata, Pastor zadovoljan izbornim rezultatima 1Foto: Natalija Jakovljević

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je na republičkim izborima, na osnovu dosadašnjih dostupnih podataka, najverovatnije osvojio šest mandata, odnosno tri mandata manje u odnosnu na prethodne izbore.

Predsednik SVM-a Ištvan Pastor rekao je večeras novinarima u sedištu stranke da su zadovoljni ostvarenim rezultatima i zacrtanim ciljevima, i da su stabilnost i legitimitet SVM-a u potpunosti sačuvani.

„Iako sigurno nećemo imati devet mandata, imaćemo pet ili šest, što ćemo znati kada se sabiranje glasova završi u potpunosti. Bez obzira na broj osvojenih mandata, mi smo političku snagu potpuno sačuvali“, napominje Pastor.

On je rekao da je parlamentarna politička slika nakon današnjih izbora potpuno drugačija nego što je bila ranije.

„Od današnjeg dana, biće sedam lista, plus pet manjinskih, i niko u ovom momentu nema dovoljno mandata da sam napravi parlamentarnu većinu“, istakao je Pastor.

Kako navodi, SVM je bio zainteresovan za izbore u dve države, u Srbiji i u Mađarskoj.

„Fides sada četvrti put zaredom, možda i sa dvotrećinskom podrškom, može da formira vladu, što je od izuzetnog značaja, ne samo za nas, nego i za Srbiju, i za čitav region. Mi smo u značajnoj meri doprineli tom izbornom rezultatu“, ocenjuje Pastor.

Prema njihovim saznanjima, nešto više od 70.000 vojvođanskih Mađara, dvojnih državljana je imalo pravo da uzme učešća putem glasanja na izborima u Mađarskoj.

„Negde oko 75 odsto od ukupnog broja glasača se koristilo tim pravom, vratilo koverte u Mađarski konzulat i te koverte su ušle u koš za prebrajanje u toj državi“, kazao je Pastor.

Dodao je i da su i ovaj put bili izloženi sramnim metodama napadanja čitavog tog procesa.

„A posledice za takvo ponašanje su nosioci tog ponašanja doživeli danas, i ovde, i u Mađarskoj. Mi se uporno nadamo da će kad-tad naučiti lekciju, ali ako ne nauče, i tako je u redu“, rekao je Pastor obraćajući se opoziciji u obe države.

On je podsetio i da je SVM od prvog momenta podržao kandidaturu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i da su činili to javno.

„Zadovoljni smo što je u prvom krugu predsedničkih izbora pobedio. Mislimo da je to od velikog značaja za očuvanje stabilnosti države i za nastavak onih aktivnosti koje smo zajedno započeli“, smatra Pastor.

Prema njegovim rečima, kada se sabere broj glasova koje je Vučić dobio, to je praktično zbir onog broja glasova koje su zajedno dobili SNS i SVM.

„Bili smo dosledni ranije datoj reči i nismo sebi dozvolili situaciju da jedno govorimo, a drugo činimo“, kazao je Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari