Vesna Pešić: Opravdana je bojazan da vlast nešto sprema ako ne budu ispunjena njihova očekivanja na izborima 1foto FoNet Zoran Mrđa

Reakcija posle izbora zavisi od rezultata izbora i kako ce teći proces izbora. Aleksandar Vulin, ministar policije je najavio da ima informacije da će neke grupe možda upadati na izborna mesta i razbijati glasačke kutije.

Ali, to mogu biti samo njihove bande, jer ih opozicija nema – kaže za Danas sociološkinja Vesna Pešić.

Ona je u odgovoru na pitanje šta predviđa kao ishodište i moguće postizborne događaje, s obzirom na uvid u iskustva u prethodnoj deceniji vlasti Srpske napredne stranke, rekla da, ako se ustanovi da je bilo krađe sa ubedljivim dokazima, burnije reakcije mogu poteći od opozicije, “pod uslovom da su kontrolori uhvatili kru“.

A, biće i stranih posmatrača. Opozicija je obučila kontrolore tako da će biti teško na mestu odvijanja glasanja da do toga dođe. Drugi razlog za eventualne nemirne reakcije može se desiti ako vlast ili opozicija utvrdite da je bio upad ili zabeleže krađu – kaže naša sagovornica.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je juče da Ministarstvo i Bezbednosno informativna agencija imaju informacije da se za nedelju – dan izbora, „priprema više grupa, motivisanih i organizovanih od strane pojedinih političkih partija u našoj zemlji, ali i stranog faktora koje će pokušati da kompromituju pa i spreče održavanje izbora“.

Pokušaće da upadaju na biračka mesta, da razbijaju kutije, pokazuju falsifikovanu izbornu dokumentaciju i za sve to će biti spremni, organizovani, u čemu će im značajno pomoći mnoge službe iz našeg okruženja“, rekao je Vulin na vanrednoj konferenciji za novinare.

Po njegovim rečima, „već sada postoje spiskovi kriminalaca koji treba da uđu u našu zemlju i da pomognu u sprečavanju normalnog odvijanja izbora“.

Vesna Pešić: Opravdana je bojazan da vlast nešto sprema ako ne budu ispunjena njihova očekivanja na izborima 2
Foto: Beta/Miloš Miškov

Vesna Pešić kaže da najveću zabrinutost izazivaju lažni, odnosno fantomski birači.

Juče je u Čačku funkcioner SNS Vladimir Orlić pokazao ak tih listića, koje nije mogla da štampa opozicija, već isključivo vlast.To me je podsetilo na neke prethodne izbore kada su radikali, odnosno Aleksandar Vučić, takođe, izašli sa džakom listića koji je „nađen“ u blizini birališta, da dokažu da je vlast krala. Mahali su s tim akom, ali nisu uspeli. Sada, kad sam videla Orlića kako maše onim fantomskim listićima, pomislila sam, evo kod njih opet ak, a pripisali su ih opoziciji! Zato ima opravdane bojazni da vlast nešto sprema, ukoliko se pokaže da neka njihova očekivanja ne idu u skladu sa njihovom prognozom. Ali, ne mogu se već sada predvideti reakcije, sve zavisi od izbornog procesa i rezultata – zaključuje Vesna Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari