Vojislav Šešelj: Iskopavaćemo sve što ima u Srbiji, ali po nemačkim ekološkim standardima 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/MO

Ako postanem premijer naša politika u odnosu na rat u Ukrajini biće takva da ćemo podržati Rusiju, jer je Rusija zapravo preventivno delovala i sprečila agresiju na sebe koju je NATO pripremao. Videli ste da su tamo spremili i laboratorije za proizvodnju biološkog oružja. To je bio veliki zahvat planiran u Vašingtonu, a Ukrajinci su bili samo topovsko meso, kaže za Danas Vojislav Šešelj, kandidat za premijera Srpske radikalne stranke, odgovarajući na pitanje o tome kakva će biti njegova spoljna politika prema ratu u Ukrajini.

* Ako postanete premijer kakvu ćete ekološku politiku voditi u odnosu na rudarenje litijuma u Srbiji?

– Mi ćemo iskopavati litijumu, borijum, gvožđe, zlato, srebro, bakar, nikl i sve što postoji u Srbiji ali ćemo primenjivati sve mere ekološke zaštite koje se primenjuju u Nemačkoj. To će nam biti standard o kojem ćemo strogo voditi računa. Novac za to će biti obezbeđen od fiormi koje to budu radile odnosno na račun njihovoog profita će to ići. Profit će im biti smanjen ali ne toliko da bi od toga odustali.

* Ako postanete premijer kakav će vaš odnos biti prema slobodi medija i demokratiji?

– Mi smo za potpunu slobodu medija ali ta sloboda podrazumeva i odgovornost za svako objavljivanje neistinite informacije. Danas imamo izrazito prorežimske i izrazito antirežimske medije. Ni jedno ni drugo nije dobro. Mediji treba da budu kritični i prema vlasti ali i kritični prema postupcima opozicionoh stranaka. Mediji ne smeju biti antisrpki orijentisani i služiti interesima stranih sila. Zabranio bih sve medije koji objave da je u Srebrenici bio genocid i da je Kosovo nezavisna država. Kada je reč o demokratiji mi bismo je dalje razvijali. Najpre bismo promenili ustavne amandmane po kojima naše sudstvo gubi legitimitet. Sve tri grane vlasti moraju biti legitimne. A Narodna skupština je najlegitimnija jer se direktno bira na izborima. Zato svoj legitimitet treba da prenosi na sudsku i izvršnu vlast. Dalje, mi smo za to da se ukine direktan izbor predsednika republike. Predsednika treba da bira parlament. Ta funkcija treba da bude čisto formalna kao što je u Namečkoj ili Italiji na primer. Mnogi su u zabludi pa smatraju da je demokratskije kada narod bira predsednika. Ne. Demokratskije je je kad je lakše predsednika smeniti. A po našem sistemu sad je praktično nemoguće smeniti predsednika. Predsednika bi smenjivala Narodna skupština dvotrećinskom većinom glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari