zoran lutovacfoto FoNet Božana Pavlica

Zoran Lutovac, predsednik DS, kaže da je susret predsednika SSP Dragna Đilasa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića najavljen i održan bez konsultacija sa koalicionim partnerima, da su sporni i tema i akteri, te da se institucije na taj način unižavaju.

On je gostujući na televiziji N1 rekao da do današnjeg susreta nije trebalo da dođe i da efekat nije dobar.

– Povod ili motiv može biti častan, ali epilog je drugačiji. Izborni proces nije do kraja okončan, a vode se razgovori o krizi unutar Beograd i o tome da treba raspisati nove izbore – naveo je on.

Kako je dodao, on ipak neće učestvovati u hajci na Đilasa.

Lutovac kaže da sastanak doživljava kao susret dva predsednika političkih stanaka, a ne kao susret predsednika države i predsednika stranke.

Upitan da li je Vučiću legitimitet vlasti odjednom postao važan, odgovara da je to zbog protiska spolja da svoju politiku i retoruiku upodobi.

– I ovo je to, upodobljavanje. Njemu nisu važni i legitimitet ni legalitet. On taktizira i pokušava da nađe nešto za sebe što bi mu odgovaralo – objašnjava Lutovac.

On ne sumnja u dobre namere Đilasa, ali sumnja u Vučićeve dobre namere, jer se on, kako je rekao, vodi ličnim i stranačkim interesom.
– Vučić želi sebe da izbavi iz problema a ne Srbiju. A njegov problem je taj što se od njega očekuje da formira proevropsku vladu koja neće biti proputinovska i koja će se okrenuti kao EU – smatra Lutovac.

Upitan da li je razgovor način da se strasti smire, odgovara da su razgovori neophodni ali da je pitanje ko su akteri, format i teme.

Prema nejgovim rečima, glavni politički akteri treba da sednu za okrugli sto sa temom uređenja društva i stvaranja proevropske vlade.

– Ne mislim da neko treba da uđe sa Vučićem u tu vladu – izričit je Lutovac.

Na pitanje da li u izazovima pred Srbijom treba da tražimo razloge za otopljaavanje odnosa između Vučića i Đilasa, on odgovara da Vučić želi da iz problema a njegov problem je da se odredi kao proevropski političar.

Lutovac kao rešenje i iz krize formiranje manjnske jasne proevropske vlade koju bi činili koalicja Moramo o Ujedinjeni za pobedu Srbije, koju bi drugi podržali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari