Organizatori kupovine glasova na majskim izborima za Romsku demokratsku stranku (RDS) u Novom Sadu nisu se ni trudili da taj posao urade u tajnosti, kažu za Danas učesnici ove afere. Međutim, gotovo svi akteri političke scene u gradu su, po potrebi, naizmenično tvrdili i poricali da je te kupovine bilo.


Izborni štab RDS, koji je predvodio nosilac liste Tomislav Bokan, bio je smešten u jednom kafiću u blizini pravoslavne crkve u Novom naselju. Kako svedoče akteri, najveći broj glasova kupljen je tamo. Uoči izbora, na Radiju Krajina iz minuta u minut objavljivana je adresa tog kafića u koji su pozivani potencijalni glasači na „dogovor i razgovor uz besplatno piće“ s Tomislavom Bokanom.

DVE HILJADE ZA JEDAN GLAS

„Mene je tamo doveo jedan poznanik koji se, kako sam video, dobro poznavao s Bokanom. Na kafiću je bila nalepnica RDS. Dolazili su ljudi i upisivali se u spiskove, a obećavano nam je 2.000 dinara po glasu. Ja sam upisao sebe i suprugu, koja je pre toga ostala bez posla. Uz to smo i podstanari sa dvoje dece i stvarno teško živimo. Pored Bokana je bio njegov kum, ogroman čovek (Zoran Narandžić, prim A. I.). Objasnio nam je da će po nas doći taksi ili kombi, da treba da zaokružimo broj 6 na belom glasačkom listiću, da to treba da učinimo posebnom hemijskom na čijem vrhu je, navodno, kamera. Tek tada možemo da dobijemo po 2.000 dinara“, svedoči sagovornik Danasa, koji je hteo da ostane anoniman pred javnošću.

On kaže da se čudio što se tako otvoreno govori o nečemu što je kršenje zakona, ali da ga to i nije mnogo zanimalo. „Taj poznanik mi je objasnio da Bokan ulaže svoje pare i da ima čvrsto obećanje da će posle izbora dobiti JKP Gradsko zelenilo i mesto načelnika policije. Kasnije sam više puta dolazio tamo, pošto su tokom kampanje tu više puta organizovane pijanke“, kaže ovaj Novosađanin.

ORGANIZOVALI I TAKSI VOŽNJE

Jedan novosadski taksista (ime poznato Redakciji) kaže da je na izborni dan, 6. maja, imao blizu 40 vožnji do biračkih mesta i nazad. „Bio je dogovor da će mi platiti 5.000 dinara za te vožnje, plus 2.000 za moj glas. Nakon 20 vožnji rekao sam da je 5.000 dovoljno samo za toliko rada, ali su insistirali da nastavim da vozim, za šta su mi platili još toliko. Za tu „šemu“ sam saznao od jednog kolege, koji mi je rekao da se javim izvesnom Mirku. Posle izbora ga više nisam video, a telefon mu je bio isključen“, kaže ovaj taksista.

Izborna lista „Romska demokratska stranka – Tomislav Bokan“ je na izborima osvojila šest mandata u Skupštini grada Novog Sada. Prvi legitimitet toj stranci dala je Gradska izborna komisija, tada pod kontrolom DS. Kada je RDS zajedno sa SPO istupila iz (tek formirane) vlasti i omogućila stvaranje nove većine na sednici novosadskog parlamenta 12. septembra, sada već bivši gradonačelnik Igor Pavličić (DS) je prvi put progovorio o kupovini glasova za RDS. Tada su o tome počeli da govore i predstavnici LSV, koji su takođe izgubili vlast.

LICEMERJE STRANAKA

Pre DS i LSV, a neposredno posle izbora, RDS su za kupovinu glasova optuživali predstavnici SNS i DSS, koji su zbog toga podneli i krivične prijave. Nakon što su sa tom strankom formirali novu većinu, rekli su da je slučaj u nadležnosti tužilaštva i da zasad nema dokaza da je kupovine glasova bilo.

Da istražni organi nisu odustali je, na dan smene Pavličića, potvrdio i portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić. Jedino su predstavnici SPO, koji su ubrzo nakon konstitutivne sednice Skupštine grada sa RDS formirali odborničku grupu „Svi za Novi Sad“, sve vreme negirali da je bilo kupovine glasova.

RDS je uoči izbora bila prava meta za ovakvu „poslovnu kombinaciju“, pošto se registrovala kao manjinska stranka i nije morala da pređe cenzus od pet odsto. Na listi RDS nije bilo nijednog Roma, a u delovima Novog Sada u kojima je osvojila glasove uglavnom ne žive pripadnici romske zajednice. Njen predsednik i osnivač Bela Kurina nije se kandidovao na izborima. Ta stranka se do danas nijednom nije oglasila zbog diskriminacije Roma, a takvih slučajeva je tokom poslednjih šest meseci u Novom Sadu bilo desetak.

NAMIRENI POSLE IZBORA

Prema podacima istražnih organa, u mrežu kupovine glasova uloženo je oko 50 miliona dinara, što nisu mogli da finansiraju ni Kurina ni Bokan, pošto lično nisu bogati ljudi.

Tomislav Bokan je do izbora bio za javnost gotovo anoniman, a radio je u novosadskim javnim preduzećima kao referent i stručni saradnik. Posle 6. maja bio je šef odborničke grupe RDS, a danas je direktor JP Urbanizam, dok su njegovi rođaci i kumovi odbornici u Skupštini grada.

Bela Kurina je ranije izjavio za Danas da je poverenje birača stekao obilaskom domaćinstava, „u kampanji bez dinara“, a Bokan kaže da ne zna ništa o tome. „Nemam pojma o čemu pričate. Ja sam u zavičaju, u Krajini i, uz sve poštovanje vaše profesije, ja nisam sagovornik za tu temu“, rekao nam je krajem prošle sedmice Tomislav Bokan.

Obezbedili i „specijalne“ olovke

Jedan slučaj kupljenog glasa je snimljen kamerom i postavljen na portal Jutjub. Na jednom biračkom mestu jedna gospođa je dobila 1.000 dinara i „specijalnu“ olovku, a u momentu kad je trebalo da zaokruži listu, iz džepa je izvadila svoju pisaljku. Član biračkog odbora iz RDS virio je iza paravana i napomenuo joj da listu mora da zaokruži njihovom olovkom. Tada je ta gospođa naglas, tako da su to svi mogli da čuju, rekla kako ne želi to da uradi jer je u toj olovci kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari