Izostanak pomoći Moskve ne treba da čudi 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Od Rusije u ovom momentu ne treba očekivati preveliku pomoć jer nema puno iskustva u borbi protiv virusa ali i zbog loše ekonomske situacije koja joj preti, kažu sagovornici Danasa komentarišući to što predsednik Srbije i premijerka upadljivo izostavljaju pominjanje Rusije kada govore o pomoći koja hoće ili neće stići u Srbiju iz Kine i Evropske unije. 

U iščekivanju pomoći iz „bratske“ Kine, koja bi trebalo prema najavama da stigne u subotu, zanimjivo je da se pomoć Rusija, o čijem prijateljstvu je predsednik toliko pričao i veličao je, apsolutno izostavlja i to su mnogi primetili, čak i očekivali da će predsednik umesto Kine u svom obraćanju navesti Rusiju.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića to nije ništa čudno s obzirom na to da je „Kina bila pod velikim udarom i da je stakla veliko iskustvo“.

– Stoga je logično da se Kina ističe u prvi plan. Kina je danas najveća ekonomska sila sveta. Otuda raspolaže velikim potencijalima da pomogne i nama. Potpuno je racionalno sada je staviti na prvo mesto i iznad Rusije, EU i pogotovo Amerike – kaže on. Upitan možemo li očekivati da Moskva sama ponudi pomoć, bez da je Srbija traži, on odgovara da su Rusi naši prijatelji i saveznici, za razliku od EU i SAD, i da se to vidi po tome što pomažu u očuvanju i odbrani našeg teritorijalnog integriteta i nacionalnog interesa odnosno po pitanju KiM i Republike.

– Mi nismo u integracijama sa Rusijom već sa EU i pridruženi smo član EU prema SSP i naravno da pričamo o pomoći EU i njenoj nespremnosti da nam pomogne. Rusija je u ovom slučaju nije ozbiljno ugrožena i nema veliko iskustvo. Mislim da je mnogo važnije pitanje šta će uraditi EU jer smo toliko pričali o evropskim vrednostima i solidarnosti a ne o ruskim vrednostima. Sada se pokazuje solidarnost EU – objašnjava Anđelković.

Međutim, prema rečima predsednika Atlantskog saveta Srbije Vladana Živulovića, svi oni koji očekuju sada pomoć od nekog su u velikom problemu.

– Jer kada je ovakva epidemija i problem svetskog nivoa svako gleda sebe. U takvim situacijama prijateljstvo ne postoji. Rusi su sigurno u velikim problemima. Najpre tu su pad cene nafte i njihov rat sa Saudijcima. Nafta je pala ispod 30 dolara i sve procene govore da će ići na 20 dolara, a Rusi žive od nafte. Ako im se nafta izvuče i padne ispod 30 dolara, oni nemaju ni za prostu reprodukciju. Tako da pretpostavljam da im ne pada na pamet nikakva Srbija jer imaju svoju muku. Neozbiljno je očekivati da Rusija pomogne – navodi Živulović. Kako dodaje, mora se imati u vidu da Rusija ekonomski ne stoji dobro.

– Oni su na nivou jedne regionalne zemlje. Njihov BDP je u egalu sa holandskim a američka država Teksas ima veći BDP. Ne bih se nadao od Rusa nikakvoj pomoći takve vrste. Uz to, Rusi su zatvoreno društvo i neko je rekao da ćemo informacije o tome kako je kod njih prošla korona znati za jedno 140 godina kad informacije procure – ukazuje Živulović.

Upitan o busanju naših političara u prijateljske grudi sa Moskvom, on kaže da donacije u poslednjih deset godina jasno pokazuju pomoć koju je Rusija spremna da da. Grafikon, prema njegovim rečima, pokazuje da su donacije iz EU najveće, zatim slede SAD a onda Kina i Rusija sa nulom.

– Ako su do sada toliko pomagali, što bi sada – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari